Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olagligt spel på Hofors bingo

Bingohallen i Hofors bedrev olagligt spel i åtta månader. Nu har bingohallsägaren dömts till villkorlig dom för grovt lotteribrott och ska även betala 15 000 kronor i böter och en företagsbot på 400 000 kronor.

Tanken var att ordna bingospel för att samla in pengar till idrotten. För upplägget stod bingohallen i Hofors och dess ägare som organiserade, beställde tre spelautomater och ställde upp dem i lokalerna. Vinsterna sattes in på ett konto som tillhörde den stiftelse flera idrottsföreningar hade bildat för ändamålet.

Flera ideella idrottsföreningar gick samman i en allians redan 2011 för att ordna bingospel. Stiftelsen som de bildade skulle organisera och driva spelet, syftet med det var att föreningarna inte själva skulle få något direkt ekonomiskt ansvar.

Stiftelsen gav i sin tur uppdraget till bingohallen i Hofors att ordna spelet och dess ägare köpte in automaterna och instruerade personalen hur maskinerna skulle hanteras.

Vinsterna från automaterna gick till personallöner och utgifter och överbliven vinst sattes in på stiftelsens konto och gick därmed till idrottsföreningarna. Enligt domen har två lotterivinster identifierats och som tillsammans uppgår till 2 151 326 miljoner kronor. Men varken stiftelsen eller bingohallen och dess ägare krävs på några återbetalningar av vinster eller löner.

Ägaren till Hofors bingo menade att det rörde sig om ett sidolotteri som inte kräver tillstånd. Tingsrättens bedömning var dock att det rör sig om tillståndspliktig spelverksamhet.

Därför döms ägaren till bingohallen till villkorlig dom och 15 000 kronor i böter. Tingsrätten dömer även bolaget, Alliansspel AB, som har hanterat spelvinsterna till en företagsbot på 400 000 kronor. Staten tog även hand om de tre aktuella spelautomaterna.