Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika hyreskrav

Georg Hardt och Ulla-Maja Moilanen,

Hyresgästföreningen, om privata fastighetsägares vinster och kraven på hyresnivåer ska förhandlas .

Intresseorganisationen Fastighetsägarna klagar över de svenska hyresnivåerna. Man motsätter sig att marknadens parter ska sätta hyrorna och kräver istället statligt reglerade marknadshyror. Men varför detta gnäll? Är de privata fastighetsägarna fattiga? Fastighetsekonomerna Hannes Persson och Sandra Björk har på Hyresgästföreningens uppdrag granskat boksluten 2006 och 2007 för 20 stycken privata fastighetsägare i Mellansverige (däribland Gävle). Resultaten i genomsnitt: vinst per hyreskrona i förvaltningen är nästan 10 procent, avkastning på eget kapital är nära 19 procent, soliditeten är god och vinsten vid fastighetsförsäljningar är 33 procent av försäljningspriset. Svedinger Fastigheter AB, med hyreslägenheter i Gävle, gav en vints per hyreskrona med 23,7 procent år 2007. Resultatet styrks av en rikstäckande SCB-undersökning där vinst per hyreskrona för alla företag uppgick till 19,7 procent år 2007. Och SFI/Svenskt Fastighetsindex visar att fastighetsinvesteringar varit mycket lönsamt jämfört med aktier och obligationer. Dessa analyser bygger på företagens egna uppgifter och intresseorganisationen Fastighetsägarna har inte riktat någon saklig kritik mot analyserna.

Att äga och förvalta privata hyresfastigheter är alltså en bra affär, och Fastighetsägarna behöver inga marknadshyror. Det är dags för Fastighetsägarna att släppa marknadshyresfixeringen och istället ställa upp på överenskommelsen mellan Hyresgästföreningen och SABO om ett renoverat, stabilt och tryggt hyressättningssystem. Fastighetsägarna kommer enligt denna överenskommelse bli en fullvärdig förhandlingspart. Ekonomiska analyser av de privata fastighetsägarna visar nu alltså att utrymmet för hyreshöjningar är mycket begränsat. Vilket är fullt rimligt med tanke på de ekonomiska påfrestningar som i krisens spår drabbar många hyresgäster i Gävle och Sverige.

Georg Hardt,

utredare, Hyresgästföreningen Aros Gävle

Ulla-Maja Moilanen,

ordförande Hyresgästföreningen Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel