Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljor för kropp och själ

GÄVLE
Tjocka täcken och uppvärmda kuddar omsveper mig upp till öronen.
- Det är viktigt att hålla värmen, säger aromaterapeuten My Aréen, och lägger ytterligare en uppvärmd kudde mot mina axlar.

Rummet badar i kryddiga dofter och är nästan helt nedsläckt. Till ljudet av lugn musik ligger jag på mage och väntar förväntansfullt.
Bredvid mig på ett bord står rummets alla doftkällor, oljorna, uppradade. Tillsammans med terapeuten är det deras uppgift att så småningom få mig att slappna av. Behandlingen börjar och jag förstår att det här rör sig om nåt helt annat än en halvtimmes knådande av axlar och rygg.
Jag är på Aroma Institutet. Få känner förmodligen till att en av Sveriges tre skolor i aromaterapi finns i Gävle. Inte långt ifrån sjukhusområdet ligger de lokaler där Kerstin Roos och Agneta Wahlman bedriver sin verksamhet. Här utbildar de bland annat aromaterapeuter och ger behandlingar i aromamassage.
Aromamassage är en betydligt mjukare typ av massage än den klassiska. Behandlingen består nästan enbart av lätta beröringar och enklare tryckningar. De varsamma rörelserna är sövande och jag kommer flera gånger på mig själv med att slumra till. Även oljorna som masseras in skiljer aromamassagen från de mer traditionella massagestilarna. Oljorna har sitt ursprung i växtriket och har använts inom läkekonsten i tusentals år.
Totalt finns ett tusental olika oljor som alla doftar olika och ger olika effekt. På Aroma Institutet använder man sig av ett hundratal. För att anpassa varje behandling efter patientens särskilda behov inleds en behandling alltid med en pratstund mellan terapeut och patient. Genom frågor om både mental och fysisk hälsa skriver terapeuten ihop en journal. Den blir hennes utgångspunkt när hon sedan väljer och blandar oljorna.
- Tack vare oljorna blir varje behandling individuell, säger Kerstin Roos. Säg att fem personer skulle komma hit och alla hade problem med stress. Trots det skulle ingen behandling vara den andra lik.
Det är viktigt att hålla värmen under en aromamassage. Med en behaglig kroppstemperatur går oljorna lättare och snabbare in genom huden. Efter en timmes behandling förstår jag innebörden av det. Jag är dåsig och mör i hela kroppen, men framför allt är jag behagligt varm. Doften från oljorna har förstärkts ytterligare under behandlingen och det tar emot att stiga upp och ta av sig de sköna varma täckena. Täckena utgör en viktig del i behandlingen och täcker kroppens alla delar, med undantag för den del som blir masserad.
Kerstin Roos berättar att aromaterapi är särskilt bra för dem med stressrelaterade problem. För att på bästa sätt lindra känslan av stress är regelbunden behandling med massage det bästa. Stor del av resultatet kan man dock påverka själv genom att till exempel smörja in sig med de eteriska oljorna, bada i dem eller andas in dem. Alla oljor är dock inte av lugnande karaktär. För dem med koncentrationssvårigheter finns till exempel koncentrationshöjande oljor.
Vill man lära sig mer om de olika oljorna och deras effekter håller Aroma Institutet utbildningar och kurser. För att bli diplomerad aromaterapeut krävs en ettårig utbildning.
För den som bara vill fördjupa sig i läran erbjuder Aroma Institutet även kortare kurser.
Aromaterapin kom till Sverige först i mitten av 1980-talet. I dag finns SATF (Svenska Aroma Terapeuters Förbund). Medlemsantalet ligger dock bara kring ett par hundra och de flesta som arbetar med att sprida läran gör det ideellt. Kerstin och Agnetas förhoppning är att Sverige ska följa samma utveckling som Storbritannien där läran funnits betydligt längre. Där utnyttjas den som behandlingsform vid allt från förlossningar till äldrevård.
Generellt sett är intresset för aromaterapi betydligt större bland kvinnor än bland män. Allra vanligast är det bland kvinnor i 40-årsåldern.
-Det roliga är att de allra flesta, oavsett kön eller ålder, som kommer i kontakt med aromaterapi tycks få upp ett intresse för det. Jag själv kom in i en kurssal en gång för länge sedan och kände en så behaglig och lugnande doft. När jag fick reda på varifrån doften kom tog det inte lång tid innan jag började fördjupa mig i aromaterapi, säger Kerstin Roos.

SARA HJELM
Praktikant