Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olyckor med barn - en mardröm

GÄVLE
Det var en söndag med högsommarvärme för åtta år sedan. Peter Hultqvist minns den fortfarande.

Lugnet som bröts när polisradion larmade - drunkningstillbud, tre barn, stå på!
- Vi skulle hjälpa till att blåsa liv i dem. Men de var redan döda. Jag kommer ihåg att masken inte fungerade. När jag blåste kom det uppkastningar, säger Peter Hultqvist, sedan några år polis i Gävle och yttre befäl vid ordningspolisen.

Syskon drunknade
Den dagen drunknade en femårig pojke och två systrar, fem och åtta år, i utomhusbassängen på Älvsjöbadet i södra Stockholm. Barnen hittades på fem meters djup och gick inte att återuppliva.
Att komma till olyckor med barn är bland det värsta en polisman måste möta. Ändå var det avlägset att få så kallad debriefing efteråt.
- Vi bjöds in av räddningstjänsten att vara med. Men jag åkte med en äldre kollega som inte tyckte att det var för oss. Lite död och elände ska en riktig polis tåla. Men jag tror att det hade varit bra, säger Peter Hultqvist.

Problemen med hem
"Det ska en riktig polis tåla", sammanfattar ganska bra den traditionella kulturen inom poliskåren. Medan ambulanssjukvårdare och brandmän snabbt tog till sig de nya kunskaperna och utbildade debriefinghandledare, fnös poliserna, knöt näven i byxfickan.
Många mådde dåligt, tog med sig problemen hem, var dåliga pappor, äkta män och makor.
Skilde sig.
- Det är inte ovanligt. Man bär med sig mycket som man inte kan ventilera. Som man inte kan prata om hemma, där är det vardagsbestyr. För annorlunda, säger Peter Hultqvist.
Men tiderna förändras. Yngre poliser är inte som den äldre generationen som behöll tankarna på våldet, hoten, döden och minnena av förolyckade barn för sig själva. Tvärtom, att få debriefing är självklart, en rättighet.
Som yttre befäl har Peter Hultqvist gått både "vaccination mot stress"-kursen och utbildningen för arbetsledare att hålla avlastningssamtal.
Han har också märkt att attityderna till debriefing förändrats.
- När jag började skulle det till psykiska problem... Nu vill yngre poliser ha det här. Äldre poliser beklagar att möjligheten inte fanns förr.
Arbetsledarna här ett särskilt ansvar i den nya organisationen.
- Jag har fått utbildning i att hålla avlastningssamtal och efteråt göra en bedömning om fördjupad debriefing. Det är en svår uppgift, säger Peter Hultqvist.
För åtta år sedan var han en av de första på plats vid Älvsjöbadets utomhusbassäng.
Mycket har hänt sedan dess.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se