Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om ett fritt men rörigt Europa

SANDVIKENHur ser Europas framtid ut i Gävleborg?Under den kommande veckan ska den frågan diskuteras på flera platser i Gävleborg.

Annons
Det inleddes i Sandviken på Bessemergymnasiet när EU-parlamentarikern Hans Karlsson och Gunilla Herolf från utrikespolitiska institutet berättade om sina nuvarande arbeten inom EU.
Det är Europahuset i Sandviken, för övrigt det enda i Sverige, som arrangerar debattveckan och det var Gun Lundberg från Europahuset som presenterade debattserien.

Stor omvälvning
EU startade med sex medlemsländer och består i dag av 15 länder. Men EU står inför en stor omvälvning och inom några år ska antalet medlemsländer bli 25.
- Men jag är säker på att EU kommer att utvidgas mer, menar Hans Karlsson, som är en av 22 svenskar i det över 600 personer starka parlamentet. Vi måste hitta en gemensam linje och bli effektivare än idag. Nu finns det många olika kulturer inom EU och det kanske blir svårt att få igenom effektiviteten.
Både Hans och Gunilla berättade om sina erfarenheter av EU och hur de växte upp i ett Europa som var präglat av krig.
- Förr handlade det om vapen, men idag är det säkerheten och att själv få välja som är framtiden, menade Gunilla Herolf. Andra världskriget delade städer och byar och släktingar kunde stå på varsina sidor av gränsen utan att få kontakt med varandra.
- Nu är Europa fritt, men fortfarande rörigt, fortsatte Gunilla. Europa har präglats av krig, men nu löses konflikterna med ord.
Ändå är inte allt frid och fröjd inom EU. Den jordbrukspolitik som Frankrike gillar är tvärs emot vad England och Sverige anser.
- Det går långsamt framåt, men det ska gå, menade Gunilla.
Enligt Hans Karlsson blir EU starkare med de tio nya medlemsländerna.
- Ska Europa klara sin välfärd måste också flera komma till oss, menade Hans Karlsson. Med den jordbrukspolitik som förs inom EU i dag hindrar vi jordbrukare i Afrika och Asien att sälja sina produkter.
- Vi måste också ha en gemensam asylpolitik inom EU för att alla ska få samma behandling.
Jakob Johansson var dagens moderator och kom med frågor till Hans Karlsson och Gunilla Herolf. Med i panelen var också Tuuli Paju från Europahuset i Rakvere i Estland.

JÖRGEN LARSSON