Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om inte om fanns...

Tänk om... vem har inte frågat sig det? Lika ofta liten som stor, antagligen.

På versrim i djurens värld utvecklar Lena Sjöberg (Sandvikenfödd) tankeleken i sin nya barnbok.
Här bland lika lättfattade som innehållsrika teckningar av luddkindade spindelbarn, flamencodansande vägglöss och skräcködlor med hud som stenhårt pansar får både stoj och allvar fäste:
”Vi skulle vråla och se vilda ut och stampa våra fötter. Kött ville vi INTE ha, bara grönsaker och rötter!” (dinosauriefamiljen).

Det är i grunden en lättrimmad, rätt idyllisk historia om kärleken mellan skyddande och skyddslös, stor och liten, men inte alls korrekt, hör bara:
”Till söndagsmiddag bjöd jag dig på skalbaggsomelett. Och sillpudding med spiggsås till skärgårdsefterrätt (fiskmåsmamman till trutungen).
Eller ”Vi skulle fladdra hela nätterna och slappa dagen lång. Och krypa in och somna gott i någons långkalsong” (fladdermuspappan till fladdermusungen).

Dessutom är den vackert, lite gammeldags, satt med lätt avlånga sidor och pärmar och textsidor fulla av både sirliga och samtida schabloner.
Sanna Wikström