Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om två år flyttar hälsocentralerna

GÄVLE
Alltmer talar för att Sätra och Stortorgets hälsocentraler kommer att flyttas till sjukhusområdet i Gävle. Hälsocentralerna kommer i så fall att få varsitt våningsplan i det utrymda BUP-huset.

Annons
Vilka ombyggnationer som krävs och vad de kommer att kosta ska nu utredas närmare.
- Om planerna fullföljs är en inflyttning 2005 möjlig, säger Leif Lindstrand, chef för X-fastigheter.

Inga beslut än
Sedan en längre tid har diskussioner förts om att flytta Stortorgets och Sätra hälsocentraler till sjukhusområdet. Ännu är inga beslut fattade. Men klart är att primärvården i Gästrikland önskar en sådan lösning.
- Vi har en diskussion inom förvaltningen som inte är färdig. Innan den är färdig vill jag inte säga något, säger Anneli Hultman, primärvårdsdirektör.
Hon säger att de tittar på vad de kan göra för att minska kostnaderna utan att minska personalstyrkan. Att flytta ihop hälsocentralerna för att kunna samutnyttja utrustning och personal är en bit.
Hon säger att inget beslut är fattat ännu. Trots att det krävs investeringar i de tilltänkta nya lokalerna räknar hon med att det blir billigare än att hyra. I november kan det bli aktuellt för landstingsstyrelsen att ta beslut om investeringen om det blir en flytt.

Längre till vård
Ur patientperspektiv kan detta ses som negativt eftersom många invånare får längre till den vård som ska vara nära befolkningen. Men samtidigt finns samordningsvinster att hämta i en centralisering.
- Vi måste lägga pengarna på levande människor och inte på döda lokaler, säger Anneli Hultman.
Landstingets fastighetsförvaltning är nu inkopplad för att ta fram förslag på en lokalmodell som passar berörda parter.
Barn- och ungdomspsykiatrins hus står tomt sedan flera år och det är dit hälsocentralerna kan komma att flyttas. Lokalerna måste dock byggas om. Vid X-fastigheter har man grovt skissat på hur lokalerna ska förändras men enligt Leif Lindstrand finns inga färdiga ekonomiska kalkyler framtagna.

BUP tillbaka
Även delar av den utlokaliserade barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ska återbördas till sjukhusområdet. Det handlar om den slutna vården som i dag finns på Södertull men som nu är tänkt att inrymmas i en ny tillbyggnad på 1 000 kvadratmeter som planeras vid vuxenpsykiatrins hus.
- Innan vi går vidare med planeringen av tillbyggnaden vill vi också ta reda på vilka behov av nya lokaler som vuxenpsykiatrin eventuellt har, säger Leif Lindstrand.
I investeringspaketet ingår vidare ett nytt parkeringsdäck. Det ska uppföras ovanför den nuvarande personalparkeringen vid sjukhuset.
- Redan i dag är parkeringsläget ansträngt på sjukhusområdet. Om man flyttar dit två hälsocentraler ökar trycket ytterligare, konstaterar Leif Lindstrand.
Hur stort parkeringsdäcket ska bli är oklart. Uppskattningsvis kan det, enligt Lindstrand, komma att handla om ett par hundra p-platser. Investeringskostnaden ligger kring tio miljoner kronor.
Innan de tänkta investeringarna kan genomföras ska landstingsstyrelsen fatta beslut.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se