Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om två år står resecentrum klart

SANDVIKENOm två år ska det åter säljas biljetter på Sandvikens tågstation.

Annons
Då ska äntligen Sandvikens resecentrum med bussterminal stå klart där.
Så har det visserligen låtit i många år nu, men enligt kommunalrådet Stefan Hedin ska det bli av den här gången.
- Så fort tjälen går ur marken nästa år kan man börja bygga, säger han.
Turerna kring ny bussterminal har pågått i mer än tio år.
1990 föreslår en trafikutredning en ny bussterminal vid järnvägsstationen. Målsättningen var att den skulle vara färdig i tid med nya tidtabellen hösten 1991.
1991 ska den perfekta bussterminalen enligt debatten i stället ligga vid Baldersplan. Denna idé tas också upp i kommunens översiktsplan 1995. De boende i området är upprörda.
1997 har ingenting hänt. Mats Ågren, då landstingsråd, förordar en bussterminal på Jerntorget, men det är otänkbart för dåvarande kommunalrådet Inga Hagström. Hon konstaterar att Baldersplan inte heller fungerar - husen ligger för tätt.
1998 kommer en konsultfirma med fyra förslag: Baldersplan, Torggatan, Södra Hyttgatan och vid järnvägsstationen. De två första alternativen förespråkas och trafiksamordnaren Mattias Andersson på tekniska kontoret säger att stationen är mer eller mindre ute ur leken. SJ protesterar.
1999 är förslagen ute på remiss. Tågtrafiken kan komma att utökas, alternativet vid stationen åter aktuellt. Strid mellan tekniska kontoret som förespråkar Baldersplan och de flesta partier och andra remissinstanser som vill ha stationen. Länsstyrelsen håller dock på Baldersplan, för kortare ressträckor.
2000 börjar projektet kallas för resecentrum. Besked om byggstart 2001 och färdig terminal 2002.
2001 börjar planerna ta form. Det framkommer att två hyreshus måste rivas för att ge plats för resecentrum. De boende och länsmuseet är upprörda. Ingen byggstart.
I budgetarbetet hösten 2001 enas man om en stram investeringsbudget som inte räcker till resecentrum. Förarbetet är ändå inte klart så det passar bra att skjuta på bygget ett år enligt Stefan Hedin.
Maj 2002 beslutas om rivning av husen på Fredriksgatan. Planerad byggstart år 2003.