Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om väder och utebliven vinst

Annons

Som för alla länder och städer i världen är det ju en hel del som kan tyckas vara fel med vårt Svea Rike och till och med vårt lilla Gävle. Ett av dem är vädret, som dock (förargligt nog) ingen kan beskyllas för.

Precis när vi lyckats trotsa vädergudarna och vunnit kampen om att kunna få traska opinad i sin skinnjacka och ett par bomullssneakers, när vi precis har gjort fingret åt himlen och skrockandes börjat planera årets första grillfest – då brakar snön ner. Som en oväntad men hård bitchslap rakt över ett förvånat tryne. Det här var ju inte bra alls.

Efter en oerhört kall och slitsam vinter är vi ju dessutom ganska trötta på inomhusaktiviteter av alla dess slag (förutom Rappakalja mina vänner, förutom det), och medan de vita djävulskornen blåser omkring utanför fönstret kan vi inget annat än stirra på en prick på väggen tills ögonen torkat igen och drömma sig bort där man sitter mitt i skiten.

Själv drömmer jag om slantar nog för att kunna ta mig till varmare och framförallt mer pulserande breddgrader.

Som en hjälpande hand från min pappa i tveksamt samarbete med Svenska Spel and all it’s glory fick jag en Skrap-Bingo att ta med hem och gnida på. Kanske för att muntra upp mig, ge mig lite hopp och tro om framtiden och det ganska jobbiga skattesystemet. Eller kanske bara för att utnyttja tiden hos en ung, fattig flicka med igentorkade ögon för att spara in några minuter hos sig själv.

Innan jag klumpigt och oförsiktigt slaktar denna lott i min blodiga jakt på pengar, tillåter jag mig själv att drömma mig bort en stund i lugn och ro. För jag vet hur det blir; jag skrapar. Förlorar. Hotar närmaste granne med ett skohorn och svamlar om att jag skulle ha varit rik vid det här laget. Lugnar ner mig. Skriver flertalet A4:a till ansvarige att det minsann måste ha varit fel på min lott och jag kräver minst en miljon i skadestånd för sveda och värk i hjärtat. Ni hör ju själva hur det låter.

Därför drömmer jag i första hand. Tänk om... en miljon. Dreglar lite emellanåt. En miljon kronor. För mig är svaret rätt konkret, jag reser dit jag vill resa, köper mig en utbildning och kanske till och med en papegoja och sedan sparar jag resten till en mörk dag.

För andra är frågan och framförallt svaret mer komplext. Till exempel frågade jag en gång mina två vänner J och C vad de skulle göra om de vann en miljon. J svarar snabbt och utan nämnbar betänketid att hon skulle köpa ett slott med tinnar och torn och en tillhörande prinsessklänning.

Det var som fan, där ser man. C tänker desto längre, och efter lång tystnad svarar hon dramatiskt och med efterryck att hon skulle döda någon. Ja, vi är väl alla olika.

Jag vann inget på lottjäveln. Men mina mål består och tills något pucko på Svenska Spel tycker att min förklaring om sveda och värk låter rimlig får jag helt enkelt jobba för att nå dit jag vill.

Men till att börja med ska jag bara hitta mitt skohorn och knacka på hos grannen...

JUSTINE ÖSTERGREN

Krönikör på GD Nöje

justinesumire@hotmail.com

Annons