Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ombyggnad i Gysinge ogillas

SANDVIKENSandvikenhus har fått bakläxa för sin ombyggnad av Gysinge Wärdshus.

Annons
Och framför allt för att ha ändrat i byggplanerna utan att kontakta vare sig arkitekten, länsmuseet eller kultur- och fritidsförvaltningen.
- Man har till exempel smällt upp en vägg mitt i lokalen, som styckar upp rummet på ett olyckligt sätt så att man inte får något helhetsintryck. När man kommer till Gysinge bruk och värdshuset ska man känna att man är i en historisk miljö. Sådant är vi till för att värna men det går ju inte om vi inte ens kontaktas för ett samråd, säger Maria Niss-Jonsson, byggnadsantikvarie på länsmuséet.
Efter ett möte på värdshuset i går stod det klart att väggbiten ska bort.
Håkan Ivarsson, ansvarig för projektet på Sandvikenhus, vill helst inte kommentera ärendet, men bekräftar att man inte kommit på tanken att kontakta arkitekten eller länsmuseet.
Krögaren Inge Lindgren bara skrattar och säger att han har viktigare saker att ägna sig åt än en vägsnutts vara eller inte vara, och att väggen för den delen aldrig var hans idé. Men enligt uppgifter både från Sandvikenhus och kultur- och fritidschefen Bosse Eriksson var det just det den var.
- Det var ett önskemål från verksamheten som man tillgodosåg utan att kontakta oss, och det kan vi förstås inte acceptera. Vi har inte fått någon bra förklaring till varför, men nu återställs allt som går att återställa, säger Bosse Eriksson.
Det var kultur- och fritidskontoret, byggnadens förvaltare, som beställde renoveringen av Sandvikenhus. Boström Arkitekt AB tog fram planritningar som godkändes av länsmuséet.
Men sedan bygget påbörjades i höstas har flera avsteg gjorts från planerna.
Förutom väggen som satts upp mitt i rummet för att förvara porslin, har ett kontor byggts och ändringar i färgsättningen varit på gång. Några fönster fick fel antal spröjs, men de var till skillnad från kontoret lätta att ändra.
Nästa diskussion lär, enligt Maria Niss-Jonsson på länsmuséet, handla om tapetval.
- Det är viktigt att vi har höga ambitioner för det här rummet eftersom det ofta är den första miljö som besökare möter när de kommer till Gysinge Bruk, menar hon.

HANNA JANSSON