Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omdiskuterat köp stoppas

Det planerade köpet av Samkrafts vindkraftverk stoppas.
Kommunfullmäktige var beredd att lägga 187 miljoner kronor på det konkursmässiga bolaget. Men en överklagan satte käppar i hjulet.

Annons

GD har under våren och sommaren rapporterat flitigt om det planerade, och i vissas ögon kontroversiella, köpet av Samkraft AB:s tillgångar. Det regionala vindkraftsbolaget gick med drygt 26 miljoner i förlust förra året och står nu med stora lån som förfaller.

I juli beslutade kommunfullmältige i Gävle att det kommunala bolaget Gävle Energi skulle köpa upp övriga delägares tillgångar i Samkraft och ensamt ta över de tio vindkraftverken. Prislappen landade på runt 187 miljoner konor, en summa som ifrågasattes. Flera politiker var rädda att bolaget blivit kraftigt övervärderat.

Men en knapp majoritet av politikerna såg klara fördelar med övertagandet och röstade i juli för ett köp. Gävle Stadshus AB skulle slutgiltigt godkänna affären men fick på måndagen meddela att affären stoppas. Detta eftersom en privatperson överklagade kommunfullmäktiges beslut som därmed inte vunnit laga kraft.

– Det gör att vi inte kan gå vidare, vilket är tråkigt för jag tror att affären hade varit bra för Gävle, säger kommunalråd Jörgen Edsvik, S.

Hade man kunnat lägga köpet på is?

– Det är oklart hur lång tid det kommer att ta för förvaltningsrätten att fatta beslut kring överklagandet och Samkraft är i behov av snabba beslut. Nu får vi i stället se om bolaget kan få mer pengar i borgen. Annars får det förbereda för en konkurs.

Om det blir frågan om en konkurs krävs en ny politisk process för att avgöra om Gävle Energi ska lägga ett bud på konkursboet.

Annons