Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omhändertagande av våra resurser är kommunal kärnverksamhet

Svar till Pekka Seitola: Gästrike Ekogas är ett regionalt bolag, ägt av Gästrike återvinnare, Gävle Energi och snart även Söderhamn Nära som producerar biogas och biogödsel.

Insändare: Kommunal kärnverksamhet eller osund konkurrens?

Biogasen kommer från Duvbackens reningsverk och från Forsbacka rötgasanläggning där vi omvandlar matavfall till biogas och biogödsel.

Jag antar att din rubrik hänvisar till att kommunen och regionen inte kommer behöva köpa in samma mängd andra drivmedel till våra och regionens fordon då vi än mer går över mot biogasdrift.

Jag har dock svårt att se det som osund konkurrent utan bara sunt bondförnuft. Varför köpa in andra drivmedel från andra länder då man redan har ett eget lokalt producerat, miljömässigt och ekonomiskt bra alternativ, om inte det bästa?

Vidare hänvisar du till att den totala fordonsgasförsäljningen minskat de senaste tre åren enligt SCB. Sanningen är att 2014 var ett rekordår med en försäljning av 158 709 000 Nm3 (Nm3 = normalkubikmeter, en standardenhet som anges för 1 kubikmeter gas) och 2016 var resultatet 157 247 000 Nm3, det vill säga att totala fordonsgasförsäljningen har legat relativt stilla de senaste tre åren.

Med tanke på att Scania kommer med nya motorer och Volvo lastbilar för första gången på länge kommer med nya gasmotorer tyder mycket på att totala fordonsgasförsäljningen återigen kommer att öka nationellt.

I siffror om fordonsgas döljs både biogasen och den fossila naturgasen, som vi vill ska minska för ett fossilfritt 2030 i Gävle och regionen. Då vi enbart tittar på försäljningen av biogas, så har den stadigt ökat sedan 2009 och 2017 ser ut att bli ett nytt rekordår!

Vad gäller ekonomin så har anläggningen i Forsbacka driftssatts i år och producerar bättre än förväntat. Problemen med att få till tankställen och att upphandlingen av stadsbussar sker först 2020 vilket fördröjer omställningen av fordonsflottan.

Detta gör att vi nu har ett överskott på biogas, som vi tittar på alternativa lösningar för. Enligt våra kalkyler kommer 2020 vara året då vi har positivt kassaflöde.

I artikeln insinuerar du att Gästrike återvinnares avfallstaxa används till att försörja Gästrike Ekogas. Detta är ett felaktigt påstående.

Avfallstaxan får enbart användas till omhändertagande av hushållsavfall och detta följs ständigt upp av organisationen, revisorerna och styrelsen. Har du ytterligare frågor eller funderingar så får du gärna höra av dig direkt till mig. GD har numret.

Tomas Engelmark, L

ordförande Gästrike återvinnare AB och ordförande Gästrike Ekogas AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare