Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omöjlig ekvation för familjen

Trycket på Gävles förskolor ökar och kommunen får kämpa för att erbjuda platser i rimlig tid.

Men för föräldrarna är det inte alltid möjligt att tacka ja när barnen hamnar på förskolor i helt olika stadsdelar.

Mohammed Nablsi och hans fru Abir Ghneem har två barn, Karam som snart fyller tre år och så lille Gabriel som är drygt ett år.

Familjen bor i Andersberg där äldste sonen går på förskolan Orion. I april ställde föräldrarna Gabriel i kö till samma förskola med förhoppningen om att få börja inskolning den 1 november.

Men någon plats för Gabriel fanns inte och kommunen erbjöd i stället pojken att börja på en förskola i Sätra.

– Det ställer till problem för mig och min fru, säger Mohammed Nablsi som inte såg något annat alternativ än att tacka nej till platsen.

Mohammed Nablsi saknar nämligen bil och tar bussen till jobbet där han arbetstränar. Att lämna två barn i olika stadsdelar och hinna i tid till arbetet klockan 7.00 hade varit en omöjlighet, även om han hängt på låset när förskolan Orion öppnar i Anderberg klockan sex på morgonen.

Visserligen går busslinje 10 från Andersbergs centrum hela vägen upp till Sätra och skulle inte kräva något bussbyte inne i stan. Men resan tar ändå mer än en halvtimme enkel väg och från hållplatsen på Vinbärsvägen i Sätra skulle det krävas en kort promenad till förskolan.

– Jag gissar att det skulle ta 10-15 minuter dit, sedan lite tid för att klä av mitt barn och lämna och sen promenad tillbaka till bussen igen, säger han.

Busslinje 10 från Sätra går var 20:e minut under morgnarna, men även om lämningarna gått snabbt fanns en risk att Mohammed Nablsi behövt vänta på bussen mot stan igen. Och väl inne i centrum hade det krävts nytt bussbyte till jobbet på Brynäs.

– Jag har inga problem med att lämna mitt barn på något annat dagis än Orion, men inte i Sätra. Hur kan det fungera så här?, säger Mohammed Nablsi.

Lösningen blev att överlåta 60 av sina föräldradagar till Abir Ghneem som nu är hemma med sonen till den sista januari. Om de inte fått ett nytt erbjudande tills dess vet familjen inte hur de ska göra.

– Min fru vill börja läsa på SFI, men först måste vi få en annan förskoleplats åt Gabriel, säger Mohammed Nablsi.

Enligt Johan Rasmussen, produktionsstödschef på barn- och ungdomsförvaltningen, är det i dag sex familjer i Gävle som lämnar sina barn på två olika förskolor. I ett av fallen har familjen själv önskat plats på olika förskolor.

Hur många som – precis som familjen Nablsi/Ghneem – valt att hitta andra lösningar för att slippa dubbellämningar är dock oklart.

GD sökte i går utan framgång Camilla Larsson, chef för Gävles förskolor, samt nämndordföranden Åsa Wiklund-Lång, S.