Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omplacera lärare inte populärt

SANDVIKEN
Skolledningen i Sandvikens kommun vill omplacera Istvan Nemeth, lärare på musikalteaterlinjen.
Orsak: Samarbetssvårigheter.
Men åtgärden väcker våldsamma protester.

- Det här är bedrövligt och vi föräldrar protesterar kraftfullt och bestämt mot den tänkta åtgärden, säger Lillemor Eklund, som på söndagskvällen valdes till ordförande i den nybildade föräldraföreningen för årsklass 2.
Enligt Lillemor Eklund söker skolan fel och på sikt betyder det att kvaliteten på linjen sänks.
- Det har Istvan reagerat mot, säger Lillemor Eklund. Eleverna i andra årskull ställer sig helt bakom vår protest. Själv fick jag en smärre chock när dottern ringde för en vecka sedan och berättade om den tänkta omplaceringen.

Riksintaget togs bort
Musikalteaterlinjen har funnits i Sandviken i nio år. Tidigare var det riksintag för utbildningen, men den togs bort för något år sedan.
Trots det kommer i stort sett alla elever från andra kommuner. Lillemor Eklund bor själv i Sveg.
- En sådan här förnämlig musikalteaterlinje finns inte någon annanstans i Sverige, fastslår hon. Vi föräldrar satsar också ekonomiskt på våra barn och vi var garanterade bra utbildning under tre år.
Något som föräldrarna nu anser riskerar att raseras. Sandviken ska vara stolt över den här linjen och inte försöka stjälpa den.
- Den omorganisation som är föreslagen för estetiska programmet skulle på ett katastrofalt sätt sänka kvaliten och det går vi inte med på. Eleverna har rätt att behålla sina kompetenta lärare.
Föräldrarna försökte få skolledningen att komma till det möte som hölls på söndagskvällen. Förgäves.
- Vi känner att skolan sviker oss, menar Eklund.

Nemeth ligger lågt
Själv vill Istvan Nemeth ligga lågt i nuläget.
- Mitt fackförbund är inkopplat och de ska sköta förhandlingarna, säger Istvan. Men det är glädjande att föräldrarna ställer upp som stöd.
Istvan har fått en informell information om situationen.
- Jag vill inte säga någonting i nuläget, säger Madelene Järpenstråhle som är fackombud åt Istvan. Vi sitter i förhandlingar.
Klas Palmér är ordförande i UAN, men han ligger också lågt.
- Visst har jag blivit informerad, men jag är inte riktigt påläst. Det här ärendet ska skötas av vår personal.
Men Klas Palmér är inte nöjd med att föräldrarna är upprörda.
- Det är inte alls bra.
Bosse Broman och Barbro Skogsberg, tjänstemän på kommunen, ska på ett informationsmöte i ärendet under måndagen. Allt tyder på att de tar över ärendet från Leif Jansson som tidigare var skolchef.
- Efter det mötet kan jag uttala mig, säger Broman.

JÖRGEN LARSSON