Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omskärelse – eller inte?

Det finns ett litet antal känsliga politiska frågor som inte följer någon som helst partipolitisk logik. En av dem är exempelvis dödshjälp – en diskussion som avgörs snarare av den enskildes syn på liv och död, kropp och själ, än av hur man ser på statligt och privat.

Dit hör också, åtminstone i ett av kristna traditioner dominerat land som Sverige, frågan om manlig omskärelse. Den stora majoriteten svenskar har ingen förståelse för sedvänjan, som verkar märklig, främmande, kanske rent osmaklig.

Men för två av Sveriges religiösa minoriteter är detta symbolen för ett grundläggande förbund med Gud. Det som är en småfråga för personer med kristen bakgrund – vare sig de är troende eller ateister – kan för många svenska judar och muslimer vara omöjligt att kompromissa om, och själva debatten om omskärelse riskerar att uppfattas som en varning om att de inte hör hemma i Sverige. Särskilt olyckligt är det i ett läge när såväl antisemitiska som islamofobiska stämningar är i stigande, och goda antirasister bör akta sig för att lockas in i kampanjen mot dessa ofarliga minoritetssedvänjor.

Manlig omskärelse har inga kända skadliga effekter, och forskarsamhället debatterar till och med om det möjligen är att föredra ur hälsosynpunkt. I det läget är det enda rimliga att låta familjerna själva avgöra frågan.