Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omskurna pojkar nära amputation

Mamman tog med sina pojkar till Stockholm på julafton för att få dem omskurna. Pojkarna fick så svåra skador att de riskerade amputation.

Familjen bor i Gävle, men omskärelsen skedde i en lägenhet i en Stockholmsförort. Mammans släktingar hade kallat dit en man som kallade sig "doktor Ahmed" och han omskar de båda pojkarna, fem och sju år gamla i vardagsrummet, utan någon annan bedövning än en skummande tablett.
Dagen efter kom mamman och pojkarna till Astrid Lindgrens barnsjukhus och läkarna konstaterade att hade de kommit tolv timmar senare så hade pojkarnas könsorgan inte kunnat räddas. Sjukhuset anmälde omskärelsen till Socialstyrelsen och en jurist där gjorde en polisanmälan. Enligt lagen får bara den som är legitimerad läkare omskära pojkar som är äldre än två månader. Ingreppet ska dessutom ske med smärtlindring som ges av legitimerad läkare eller sjuksköterska.
Eftersom familjen bor i Gävle begärde Stockholmspolisen hjälp av kollegorna med en fotokonfrontation. Den skedde i torsdags, men mamman lyckades inte peka ut den man som misstänks vara "doktor Ahmed", en man som tidigare haft tillstånd att omskära spädbarn, men som blivit av med tillståndet, efter att flera pojkar skadats.
– Han fanns med på bilderna, men han var det inte, säger Jan Friberg, chef för familjevåldsenheten i Gävleborg.
I dag mår båda pojkarna bra.