Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omvårdnad är viktigt

Anna-Karin Eklund och Anna Wielbass,

om sjuksköterskornas viktiga roll i vården.

I alla skeden av livet, i alla åldrar, har vi någon gång behov av den kunskap som sjuksköterskan har. Utvecklingen av kunskapsområdet omvårdnad är en viktig förutsättning för vårdens utveckling. Dessutom visar det sig att sjuksköterskeledda mottagningar ger ett bättre resultat än traditionell mottagningsverksamhet. Tillgängligheten blir bättre och resultatet av vården håller högre kvalitet.

Sjuksköterskan är ofta den första kontakten när man vänder sig till vården. Hon är den som svarar i telefon hos sjukvårdupplysningen eller den som finns på närmaste mottagning. Skolsköterskan i skolan, vård i hemmet, företagssköterskan på jobbet och distriktssköterskan på vårdcentralen – de finns alltid i din närhet.

Omvårdnad är ett relativt ungt kunskapsområde. Det var Florence Nightingale som formulerattde grunderna på 1850-talet. Sjuksköterskan utgår ifrån hälsa och helhet och patientens egen berättelse. Hon ger individuell vägledning så att personen, trots hälsoproblem, ska kunna leva ett så bra liv som möjligt.

För den som har en kronisk sjukdom finns det idag särskilda sjuksköterskeledda mottagningar, både på sjukhus och i primärvården. De är specialiserade på till exempel hjärtsvikt, diabetes eller astma/KOL. De sjuksköterskeledda hjärtsviktsmottagningarna har bidragit till att livssituationen för hjärtsviktspatienter har förbättras. När man har hjärtsvikt behöver man råd och stöd inte bara om det medicinska tillståndet utan också om frågor som rör till exempel kost och aktivitet för att kunna leva ett bra liv. Genom en systematisk uppföljning av personer med hjärtsvikt får man ett minskat antal återinläggningar och en förbättrad livskvalitet. Patienterna är mer tillfredställda och egenvården och överlevnaden har förbättrats.

Ett annat gott exempel handlar om specialiserad vård för personer med astma/KOL. För att kunna leva med sin sjukdom på bästa sätt behövs kunskap bland annat om prevention och inhalationsteknik. Därför är patientutbildning en hörnsten för astma/KOL- mottagningarna. Flera undersökningar har visat att patienter som går på en astma/KOL- mottagning är mer kunniga om sin sjukdom, har mindre symtom och mer sällan än andra behöver söka akut vård.

Trots att sjuksköterskeledda mottagningar funnits länge i Sverige är de goda resultaten inte särskilt kända. Och det är inte alltid ett självklart val, trots de goda resultat som den här verksamhetsformen visar. Vårdförbundet ser de sjuksköterskeledda mottagningarna som ett recept för en god och säker vård för flera patientgrupper. Ett recept som behöver spridas i hela landet. Det är en viktig möjlighet att ta till vara på för att upprätthålla hög kvalitet i vården, öka tillgängligheten och kontinuiteten samt att vidareutveckla vården i en god riktning.

Vi vill göra alla uppmärksamma på de möjligheter som finns genom att på ett bättre sätt ta till vara den kunskap som sjuksköterskan har. Det kan bidra till en säkrare och effektivare vård och ett bättre resultat för patienterna.

Anna-Karin Eklund,

förbundsordförande Vårdförbundet

Anna Wielbass,

ordförande Vårdförbundet avdelning Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel