Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omvårdnad lägger ut vård på entreprenad?

GÄVLE
Ska tre gruppboenden för unga med funktionshinder läggas ut på entreprenad?

Den frågan ska omvårdnadsnämnden besvara nästa vecka.
Som Gefle Dagblad tidigare har berättat ser Omvårdnad över om fler verksamheter kan läggas ut på entreprenad som ett sätt att spara pengar.
Ewa Molarin, tillförordnad chef för Omvårdnad, säger att det inte är klart vilka tre gruppboenden som ska kan bli aktuella att gå ut på anbud. Det bestäms först om nämnden säger ja.
I dag drivs ingen verksamhet för funktionshindrade på entreprenad, men på ett gruppboende är de som arbetar intresserade av att starta personalkooperativ. Det måste dock provas i samband med andra anbud i en upphandling.
Nämnden ska också bestämma om Omvårdnad ska utreda konsekvenserna av att lägga ut hemtjänstens städning, tvätt och handling på entreprenad. Enligt förslaget skulle upphandlingen i så fall ske så att varje hemtjänstområde kan välja om de vill göra vissa uppgifter själva och låta en entreprenör ta hand om andra.
Serviceförvaltningen jobbar redan i dag på försök åt hemtjänsten i Sätra och Andersberg, ett försök som ska utvärderas innan det kan bli aktuellt med entreprenader.
Upphandlingarna är en del av Omvårdnads plan för att konkurrensutsätta verksamheterna. Enligt planen ska förvaltningen lämna egna anbud vid alla upphandlingar.

ANNA BAGGE