Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omvårdnad måste spara

Omvårdnad måste dra ner 50 miljoner kronor till 2010.
Orsaken är minskande skatteintäkter i spåren av lågkonjunkturen.

Den senaste skatteprognosen för kommunen visar att den har 157 miljoner kronor mindre att röra sig med 2010 än planerat.

Omvårdnad får därför klara sig med 50 miljoner kronor mindre nästa år, en bantning med fem procent av den dryga miljard som förvaltningen får av kommunen.

– Det är ungefär som att ha 2006, 2007 års budget, säger Vivi-Anne Sundqvist, S, ordförande i omvårdnadsnämnden.

Nämnden har nu gett förvaltningen i uppdrag att se över all verksamhet för att hitta sätt att klara den minskade budgeten. Förvaltningen har också redan börjat titta över hur man kan spara i år eftersom budgeten inte ser ut att hålla.

Vad det handlar om för åtgärder vill förvaltningschef Inga-Lill Björklund inte säga innan analysen med förslag och konsekvensbeskrivningar är klar.

Även investeringarna ses över, men de planerade gruppbostäderna, som det råder brist på, ska i dagsläget öppna som tänkt enligt Vivi-Ann Sundqvist.

Personalkostnader är den största posten i budgeten, men hur många färre tjänster det kan komma att handla om säger Inga-Lill Björklund att de inte har tittat på än.

Antalet äldre ser inte ut att öka förrän efter 2016, och sådant som teknikanvändning, boendeformer och samarbeten med andra kan göra att man spar pengar.

På nämndens möte i slutet på april ska åtgärdsförslagen presenteras och ledamöterna ta beslut om dem.

Vivi-Ann Sundqvist säger att besparingen kommer att märkas, men att de kommer att kunna fortsätta att ge god omvårdnad.

– Jag tror att vi kan upprätthålla kvaliteten med 50 miljoner kronor mindre.