Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omvårdnad måste spara mer

GÄVLE
Nya besparingar väntar inom Omvårdnad. Härnäst vill nämnden se över om fler platser på äldreboenden kan stängas och om reglerna för att få hjälp av hemtjänsten eller särskilt boende ska ändras.

Annons
Omsorgsgarantin ska också ses över.
- Vi ska titta på var vi ska lägga ribban, säger Vivi-Anne Sundqvist, s, nämndens ordförande.

Budget i balans
Nämnden konstaterar att de tidigare beslutade besparingarna inte räcker för att klara en budget i balans och nästa års sparkrav på en procent.
Personalkostnaderna ska minska med 30 miljoner kronor. Det motsvarar 100 årsarbetare, enligt förslaget 25 årsarbetare vardera på särskilt boende och hemtjänst och 50 på enheten för personer med funktionshinder.
Sänkt sjukfrånvaro och en lokalöversyn ska spara två miljoner kronor vardera.

Verksamheten ses över
Nämnden ger sedan förvaltningen i uppdrag att undersöka om fler äldreboendeplatser kan stänga och om någon entreprenör kan laga och köra ut matlådorna samt städa hos de som har hemtjänst.
Den vill också se över biståndsbedömningarna och omsorgsgarantin. Som exempel nämner Vivi-Anne Sundqvist frågan om de klarar att hålla löftet om utevistelse.
- Det är viktigt att vi inom äldreomsorgen gör rätt saker, säger hon.
Hon vill att de som jobbar säger ifrån när gränsen är nådd för budgetbantningen.
- När verksamheten ute säger att det här inte längre är möjligt, det här kan vi inte utföra, det blir övermäktigt - då måste vi i nämnden få veta det.
Hon är inte främmande för en höjning av kommunalskatten, men är inte säker på att det vore bra eftersom Gävle då hamnar bland högskattekommunerna.

ANNA BAGGE