Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omvårdnad ska banta med effektiv personal

GÄVLE 235 färre anställda och centrala beslut i frågor som rör personal och ekonomi.
Så ska Omvårdnad spara 70 miljoner kronor för att ha en budget i balans 2005.

Förvaltningen har tagit fram en ny plan för att få ekonomin i balans.
Enligt prognosen beräknas årets minus hamna på 56 miljoner kronor, men verksamheten ska bantas med runt 70 miljoner kronor.
Den största besparingen ska ske på personalkostnaderna och Omvårdnads drygt 3 000 anställda ska bli motsvarande 235 färre heltidsanställda till 2005.
- Vi räknar med att inte behöva säga upp någon, säger Karin Lidén, förvaltningschef.
I stället kommer vikariat inte att förnyas, antalet timanställda att minska och tillsvidareanställda får räkna med att byta arbetsplats.

Enligt tidsplanen ska Omvårdnad vid nästa årsskifte ha 180 färre anställda och under 2005 ska personalstyrkan minska med ytterligare 55 personer. Förhandlingarna med facket pågår dock fortfarande. Samtidigt räknar Omvårdnad med att vårdbehovet kommer att öka.
- Det fordras noggrann planering och god användning av den personal som finns, säger nämndordförande Vivi-Anne Sundqvist, s, som fick verksamhetsplanen presenterad för sig på nämndens möte i går.
- Det finns vinster att hämta hem i arbetsprocessen. Med det menar jag inte att man ska springa fortare utan att man ska springa rätt för att få en hållbarare arbetssituation, säger Karin Lidén.

Enligt förslaget ska förvaltningen också fokusera på planering med bland annat vårdtyngdsmätningar och tidsanvändning.
Samtidigt flyttas alla personalbeslut till förvaltningsledningen, under ett halvår till att börja med. Förvaltningsledningen ska också hålla i alla pengar i stället för att dela upp dem till cheferna för hemtjänst, äldreboenden och stödet till funktionshindrade.
- Det är mycket medvetet för att få en överblick i en så här stor organisation, säger Karin Lidén.
Bemanningsenheten ska i framtiden rekrytera och ordna vikarier till hela förvaltningen.

Varje verksamhetschef ska ha så kallade förbättringslistor med förslag som ska göra jobbet billigare och effektivare, samt konsekvensanalyser av dem.
Förslaget om att stänga ytterligare platser på äldreboenden, i dag finns lediga lägenheter, är fortfarande aktuellt, men inget konkret finns med i planen.
Däremot finns förslag om att stänga träningsboende och korttidsvård för funktionshindrade, två boenden som enligt Karin Lidén inte används så mycket.
Samtidigt som Omvårdnad ska spara ska förvaltningen också bli bättre.
Därför ska man bland annat satsa på stöd och utbildning till chefer och ett program för kompetensutveckling.
Omvårdnadsnämnden ska ta ställning till verksamhetsplanen på ett extramöte den 8 januari.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se