Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Onödiga automatlarm blir allt färre

GÄSTRIKLANDDe onödiga automatlarmen blir allt färre i länet - trots att larmanläggningarna på industrier, sjukhus och skolor har blivit fler.

- Troligtvis beror det på att vi sedan 2,5 år tillbaka är hårdare med att följa upp onödiga larm och kräva åtgärder, säger Jan-Olov Nyman, Räddningstjänsten.
Ett onödigt automatlarm orsakas ofta av "rök utan eld", exempelvis en kvarglömd brödrost. En annan vanlig orsak är att hantverkare som utför hetarbeten inomhus inte säger till om att larmet måste slås av.
I vissa fall hade kanske slarvet eller bristen på rutiner kunnat orsaka ett allvarligt tillbud.

90 procent
Det är svårt att uppskatta hur många av automatlarmen som är onödiga. Men enligt Jan-Olov Nyman rör det sig om cirka 90 procent av samtliga larm.
Förra året ryckte räddningstjänsten ut i samband med 699 automatlarm.
- De borde vara mycket färre, säger räddningschef Mats Granat. När vi rycker ut utsätter vi dels trafikanter för risker, dels trasas våra vanliga rutiner sönder.
Därför funderar räddningstjänsten över att följa Södertörns räddningstjänsts exempel. När de får ett automatiskt brandlarm åker de utan blåljus, vilket innebär att de stannar för rödljus.
- Om det verkligen brinner brukar folk ringa, säger Mats Granat. De positiva delarna med automatlarmen är att ett verkligt tillbud upptäcks tidigt.
Dessutom hade en del av de onödiga automatlarmen kunnat utvecklas till verkliga tillbud.

Kostar 3 500
Varje gång som räddningstjänsten rycker ut på ett onödigt automatlarm debiteras anläggningsägaren med 3 500 kronor.
- Syftet med att ta betalt är att det ska kosta om man inte sköter sina grejer, säger Mats Granat.
Vilken anläggning som har flest onödiga larm kan varken Mats Granat eller Jan-Olov Nyman svara på.
- Gävles och Sandvikens kommuner har enormt många anläggningar. Det gör ju att de står för de flesta onödiga larmen, säger Jan-Olov Nyman.


MARIAM NARAGHI
026-159639
mariam.naraghi@gd.se