Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Onyanserad debatt"

GÄVLE
- Till 99 procent är de psykiskt sjuka människorna inte tillstymmelse till farliga.

Det säger Cecilia Malmstedt, verksamhetschef vid länssjukhusets psykiatriska klinik i Gävle.
Men hon ser också stora behov inom psykiatrin.
- Det skulle behövas möjligheter till vissa ytterligare tvångsåtgärder.

Kränkande debatt
Cecilia Malmstedt tycker att den senaste tidens debatt med argument om att låsa in alla "dårar" är kränkande mot de som jobbar inom psykiatrin och kränkande mot patienterna.
- Det är klart att psykiatrin fungerar, debatten är onyanserad, säger hon.
Men hon säger också att psykiatrin inte alltid kan tillgodose de behov som uppstår. Främst på grund av bristande resurser och på grund av att lagstiftningen inte är tillräcklig.
De senaste 15-20 åren har psykvården drabbats av fler nedskärningar än någon annan vårdform.
- För 15 år sedan fanns 600 platser på mentalsjukhus här i länet. De som har psykiska problem finns ute i samhället. För det stora flertalet fungerar det bra, de flesta har fått det bättre än när de bodde på mentalsjukhus. Men självklart far en del personer illa på grund av bristande resurser. Det kan också uppstå situationer där omgivningen drabbas, säger Cecilia Malmstedt.

Dålig tidpunkt
Psykiatrireformen på 1990-talet hade ett gott syfte men kom vid en dålig tidpunkt. Man stängde mentalsjukhusen men tillförde inte tillräckligt med resurser till andra vårdformer.
Det finns även en juridisk aspekt, anser Cecilia Malmstedt.
I dag finns bara möjligheter att tvångsomhänderta en person som är mycket svårt sjuk.
- Vi kan inte tvångsvårda även om anhöriga eller andra personer runt omkring säger att vi borde göra det. Det är olyckligt även för den som är sjuk.
Det borde finnas någon form av mildare tvång inom öppenvården, tycker Cecilia Malmstedt.
- Om en person till exempel behandlas med medicin mot schizofreni och slutar med medicineringen kan vi bara försöka övertala den personen att börja igen. Inte tvinga.

KARIN BERGKVIST