Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Opera och svängig julmusik i Sandvikens kyrka

MUSIK: Camilla Dal om Trettonhelgens konserter med Divine i Sandviken.

Trettondagsafton slog till med gnistrande midvinterköld, klart juligare än då jag besökte Sandvikens kyrka före helgerna. Nu bjöds också på julmusik, men av lite lättsammare och svängigare slag, blandat med opera.

Körerna Hiertekören och Concentus fyllde koret. Orkestern var liten men naggande god. Lotte Tonlycke dirigerade alla dessa sångare och musiker med säker hand. Lokala sångsolister var utmärkta Eva Mossberg och Robert Sikström. Därtill den skönsjungande operatrion Divine.

Kyrkan var fylld till brädden med förväntansfulla Sandvikenbor, ljusen glimmade och röda hjärtan syntes överallt, de är ju Hiertekörens signum. Kärlek var också temat för prästen Carin Zetterbergs betraktelse mitt i programmet. Hon talade om hur musikens språk berör oss alla och att kärleken är en kraft, som om den saknas gör även de största ansträngningar fåfänga och tomma, till ”skramlande cymbaler” på bibliskt språk.

Kören inledde med ”God Jul, gott folk!” av Kjell Lönnå, snyggt med alla röster, klangspel och stråkar. Eva Mossberg visade sin styrka som jazz- och gospelsångerska i medryckande ”Christmas Bell Medley”, i ”O Holy Night” som flödade av känsla och i duett med Robert Sikström i stämningsfulla ”The Prayer”. Beethovens ”An die Freude” hördes i två varianter, dels som allsång, dels i form av gospelsvängiga ”Joyful, Joyful”, som fick hela kyrkan att gunga.

Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Jacqueline Miura i Divine höjde temperaturen (och tonhöjden!) ytterligare några snäpp. Konserter med kända arior är inte ovanliga , men dessa tre sopraner gör något nytt av paradnumren, agerar med säker närvaro och humor utan att det blir fånigt, vilket förstås hänger samman med deras minst sagt makalösa röstbehandling, en ren njutning för örat.

”Je veux vivre” ur Gonnods Romeo och Julia och ”Nattens Drottnings aria” ur Mozarts Don Giovanni samt ett bravurnummer transkriberat ur tenorernas repertoar, ”Nessum dorma” ur Puccinis Turandot, varvades med Caccinis ”Ave Maria”, Händels ”Halleluja” och ”Anthem for all mankind”. Den sista specialskriven för trion till Nobelbanketten 2013.

En ren succékväll för alla inblandade och mycket pengar till välgörenhet. Samma konsert ges på Trettondagen.

MUSIK

Trettondagskonsert i Sandvikens kyrka

Operatrion Divine: Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Jacqueline Miura

Hiertekören, Concentus

Eva Mossberg, Robert Sikström

Julorkestern: Anders Ericsson, Mia Jansson Hakola, Per Börjesson, Per Brydewall, Håkan Jonsson, Mathias Dahl och Anders Selgeryd

Dirigent Lotta Tonlycke

Trettondagsafton 5/1