Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operationer? Nej tack

GÄVLELandstinget i Gävleborg nobbar erbjudandet om köp av operationer i Stockholm.

- Vi ska försöka klara våra operationsköer själva, säger finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
Det var för drygt två månader sedan som landstingsledningen i Stockholm skrev till sina kolleger i Gävleborg och ville sälja operationer. Det handlade bland annat om höftleds- och gråstarroperationer.
Inom Stockholmssjukvården är väntetiderna i allmänhet mycket korta. Gävleborg och andra landsting med långa operationsköer har fått möjlighet att ta del av den lediga kapacitet som finns.
Men landstingsledningen i Gävleborg säger nej.
- Vi är inte intresserade, säger Ingrid Liljegrääs.

Inga diskussioner
Några diskussioner med Stockholmslandstinget har inte förts. Ingrid Liljegrääs anser att Gävleborg av egen kraft kan minska patienternas väntetider. Det ska bland annat ske genom en omorganisation av länets kirurgi där merparten av de planerade operationerna förläggs till en ny enhet i Bollnäs.
- Vi lägger hellre pengarna på detta än skickar dem utanför länet.
Enligt Ingrid Liljegrääs bedömning är inte operationsköerna särskilt alarmerande i Gävleborg. Patienter utan förtur (se faktarutan) kan visserligen få vänta mycket länge men det är resultatet av en medveten medicinsk prioritering, menar hon. Prioriterade patienter får behandling betydligt snabbare.
- Det finns också ett fritt val som innebär att prioriterade patienter själva kan välja att bli opererade i Stockholm eller någon annanstans, påpekar Ingrid Liljegrääs.
Stockholmslandstinget är borgerligt styrt. Hur mycket betyder det för ert ställningstagande?
- Inget, det finns inga ideologiska skäl bakom detta.
Men det tror inte Erik Eriksson, folkpartiets oppositionsråd i landstinget i Gävleborg, på.
- Det är alldeles uppenbart att socialdemokraterna och vänsterpartiet i det här fallet låter politiska och ideologiska skiljelinjer gå ut över patienternas väl och ve, säger han.

Kritiserat
Den socialistiska landstingsledningen i Gävleborg har vid flera tillfällen hårt kritiserat det borgerliga styret i Stockholm. Men även om man har olika syn på hur ett landsting ska styras borde man kunna lägga sådant åt sidan för att ge köande patienter vård, tycker Erik Eriksson.
- På patienternas vägnar blir jag riktigt upprörd över detta. Patienternas rätt måste gå före politikers subjektiva värderingar.

BJÖRN HANERUS