Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operetten lever igen!

Annons

Gävle har stolta - och populära! - operettraditioner, det vet vi alla som har några år på nacken. Minns bara Gefle Lyriskas många uppsättningar, från "Lilla Helgonet" 1963 över Vita hästen", "Grevinnan Maritza", och många, många fler, till "Grevinnan Maritza" och "Lilla Helgonet" igen 1975. I hela Operettsverige flög Gävles namn och rykte.


Och det fortsatt sen med i Folkets hus regi med Lars Sigvard som producent och primus motor. Med turnéer i Riksteaterns regi och med idel kända namn, både på de mer sällsynta gästerna och på de mest flitigt återkommande.


Namn som William Lind, Carina Portnow förstås Gävles egen primadonnornas primadonna och Gävles verklige operett- och revyräv Lars Sigvard som gärna själv spelar med på tiljan. Bland extra inlånade stjärnor märktes Lasse Lönndahl. Kul kan jag intyga, för i en del fall var jag med, tittade och skrev.


Spelat har man gjort på Gävle teater eller på Folkets hus. Oftast för fullsatta salonger, likaså på turnéerna.


För att fortsätta de stolta - och populära! - traditionerna bildades 2002 Lyriska sällskapet Gävleborg, en ideell förening med säte i Gävle. Och precis som förr har det handlat om att tillsammans med professionella sångare och musiker bjuda på amatörteater inom musikteaterns vida genre.


På Gävle teater gav man således 2003 "Csàrdasfurstinnan", 2004 "Cirkusprinsessan", 2005 "Glada änkan". Jag minns dem som charmfulla och utmärkta. Hö stämning! Så likaså 2006 då man en vinterkväll, vill jag minnas, i Stora Gasklockan gav "Carmen".
Sen blev det en paus för sällskapet och operettintresset tog sig, om jag inte minns fel, lite andra vägar.


Men nu är Lyriska sällskapet i full gång igen. Man har redan börjat repetera - jo just det - "Grevinna Maritza". Ett slitstarkt stycke och klassiker från 1924. Libretto av Julius Brammer och Alfred Grünwald och med musik av inte helt okände Emmerich Kálmán.
Det är "färgstark" musik, försäkrar dirigenten Stellan Alneberg, högstdensamme som dyker upp överallt i Gävles musikliv. Färgprakt alltså, en romantiskt också, vilket ger oss en lite gammeldags syn på zigenarna.


Lite balansgång här att gå för Stellan av regissören Jerker Swande, vad jag förstår. Inte utmana fördomarna för mycket. Inte falla i de gamla fördomsroparna om de glatt musikantiska zigenarna. Man får kalla det lite "ungerskt i stället kanske, i brist på bättre. Ungerskt, smäktande och storslaget.


Men musiken är starkt förknippad med innehållet; den ger själva ingångarna till operetten.
Och så är primadonnerollen motorn i föreställningen. Bianca Muratagie heter den sångerska som har den ledande rollen. Hon är proffs från Uppsala. Mot henne spelar och sjunger Rolf Wickenberg, gävlebo och drivande i sällskapet. Han gör en förvaltare, en roll han tidigare gjort i förra hemstaden Norrköping, som bekant via föreningen Arbis en stad som också håller på operettraditionerna.


Regissör Swande gör en baron, och allas vår Lars Sigvard kommer in i en liten roll på slutet. Han verkar glad över at inte ha en alltför krävande utantilläxa. Bengt-Olov Agell gör en äldre herre på över de åttio och ett barn på fyra år finns med på rollistan som på så sätt sannerligen spänner över många år.


Egentligen är operetten skriven för en hel symfoniorkester men orkesterdiket, och ekonomin, tillåter inte en större styrka än sjutton stycken. De flesta från Sandvikens orkesterförening. Plus pensionerade musiker från Gäve symfoniorkester. Hans-Åke Johansson och Börje "Skepparn" Skeppstedt hör dit.


En kör på mellan 20 och 25 medlemmar hörs också. Och i första akten är det barn med på scenen. Dansare i baletten tillkommer. 80 - 90 dräkter går åt så ett par extra sömmerskor är uppbokade på G-B:s kostymateljé i Mackmyra.


En 4000 åskådare har man haft i snitt på sina uppsättningar. Och nu hoppas man på det igen. Bland annat är man nu ute och bearbetar bussföretag från hela Mellansverige.
Premiär? Den 25 februari nästa år. På Folkets hus i Gävle. Sammanlagt tolv föreställningar, även dagtid på lördagar och söndagar.