Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

8 mars: 100 år av liberal feminism

Kultur eller religion är ingen ursäkt för att inskränka en persons frihet. Liberalerna har länge drivit på för att bekämpa hedersrelaterat förtryck för att försvara varje människas frihet, skriver Helene Åkerlind, L.

Annons

Liberalerna har alltid gått i bräschen för jämställdhet. I dag är det den internationella kvinnodagen, en dag då jag som liberal känner stolthet.

För snart 100 år sedan, 1921 vann de liberala rösträttskämparna, och svenska kvinnor fick äntligen rösta i alla val. Men kampen måste fortsätta för varje kvinnas frihet att leva, klä sig och älska som hon vill.

Den första pappamånaden införs 1994 av en modig liberal jämställdhetsminister. I dag måste vi arbeta för att fortsätta utveckla föräldraförsäkringen så att det blir lättare och mer självklart att dela lika. Det behövs fler kvinnor där pengarna finns och fler män där barnen är.

Fortfarande tjänar en kvinna nästan fyra miljoner kronor mindre än en man under sitt yrkesliv. Lönerna måste upp i kvinnodominerade yrken, till exempel genom karriärtjänster och fler arbetsgivare. För att vårt land och vår kommun ska utvecklas, nå tillväxt och bli än starkare behöver hela befolkningens entreprenörskap stimuleras. Ett stopp för vinster i välfärden skulle slå hårt mot många kvinnliga företagare och anställda i den kvinnodominerade välfärdssektorn.

År 2006 med en liberal jämställdhetsminister sexdubblades resurserna till jämställdhetsarbete och en miljard kronor satsades för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Mäns våld mot kvinnor är det mest extrema uttrycket för åsikten att kvinnors frihet är mindre värd. Därför är detta en central jämställdhetsfråga. Kvinnojourerna måste få långsiktiga och rimliga ekonomiska villkor.

Kultur eller religion är ingen ursäkt för att inskränka en persons frihet. Liberalerna har länge drivit på för att bekämpa hedersrelaterat förtryck för att försvara varje människas frihet. Gävle kommun måste höja sin beredskap att hjälpa den som hotas av hedersrelaterat våld eller förtryck och det måste skapas hållbara strukturer för ett långsiktigt arbete.

Jag är stolt över mitt parti som bidragit till att Sverige har blivit ett av världens mest jämställda länder. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra – både på hemmaplan och i resten av världen. Därför behöver vi fortsätta att uppmärksamma den 8 mars, den internationella kvinnodagen.

Helene Åkerlind, L

kommunalråd Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons