Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

8 mars: Feministisk förändring är fullt nödvändig och fullt möjlig

Jämställdhet är inte något som kommer av sig självt. För att vi ska få ett jämställt samhälle krävs politisk vilja och konkreta förslag. Feministisk förändring är fullt nödvändig och fullt möjlig, skriver Vänsterpartiets ledamöter i kommunstyrelsen, Gävle.

Annons

Vi lever i en värld där kvinnor systematisk förtrycks enbart pga sitt kön. Förtrycket ser olika ut beroende på var i världen vi befinner oss. Internationella kvinnodagen är en viktig dag att uppmärksamma därför att det är viktigt att kämpa för kvinnors rättigheter och för den ekonomiska, sociala, kulturella jämlikheten.

I dag samlas kvinnor över hela världen, kvinnor med olika etnisk, kulturell, politisk och språklig bakgrund, för att tillsammans synliggöra och kämpa för sina rättigheter.

Kampen för frihet, fred, rättvisa och jämlikhet är fortfarande lika aktuell idag som tidigare. Höstens Metoo-rörelse blev ett kvitto på hur långt vi som samhälle är ifrån jämställdheten, men också en tydlig markering på hur långt vi kan gå tillsammans för att uppnå ett mer jämställt samhälle.

Vänsterpartiet är Sveriges första feministiska parti. Vi är stolta över att ha drivit och fortfarande driver, frågor som samtyckeslagstiftning, stärkta resurser till kvinnojourer, avgiftsfria preventivmedel, allmän barnomsorg, slopad sambeskattning mellan gifta, arbete mot sexuella trakasserier och mot mäns våld mot kvinnor.

Jämställdhet är inte något som kommer av sig självt. För att vi ska få ett jämställt samhälle krävs politisk vilja och konkreta förslag. Feministisk förändring är fullt nödvändig och fullt möjlig. Gemensam kvinnokamp har gett oss rösträtt, aborträtt och sexuella rättigheter. Runt om i landet har vi vänsterpartister gått från ord till handling.

Gin Akgul Hajo

Isabella Bexell

Tord Fredriksen

Vänsterpartiet, kommunstyrelsen Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons