Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

8 mars: Sista kvinnodagen utan samtyckeslag

/
  • Aldrig har så många män förstått vidden av det som kvinnor närmast systematiskt utsätts för, skriver debattörerna om #metoo. Observera att bilden är arrangerad med skådespelare.

Plötsligt gick det inte att bryta ut de enskilda händelserna länge, eller tala om att "feministerna överdrev". Plötsligt blev den utsatta min granne, arbetskamraten, mamman, dottern och flickvännen. Plötsligt började människor som inte riktigt förstått det förr, att se ett mönster, skriver Rejn Karlgren och Thereze Metz, Miljöpartiet de gröna.

Annons

Vid det här laget har hashtaggen "Metoo" satt sig som ett begrepp. Det talas till och med om Metoo-rörelsen, som började med en enkel aktion på Facebook, som en historisk tidsmarkör. Det talas nu om före och efter "Metoo".

Aldrig tidigare har den, i huvudsak kvinnliga befolkningen, sett digniteten i varandras utsatthet så tydligt. Aldrig har så många män förstått vidden av det som kvinnor närmast systematiskt utsätts för. Plötsligt gick det inte att bryta ut de enskilda händelserna länge, eller tala om att "feministerna överdrev". Plötsligt blev den utsatta min granne, arbetskamraten, mamman, dottern och flickvännen. Plötsligt började människor som inte riktigt förstått det förr, att se ett mönster.

Det gäller förstås inte alla. Liksom att övergrepp inte begås av alla män och inte exakt varje kvinna känt sig utsatt, så är det inte heller alla som fattar var gränsen går. Förhoppningen nu ligger i att tillräckligt många kvinnor och män inte längre kommer tiga stilla när de sexistiska och misogyna skämten kommer, när kvinnan i busskön blir objektifierad eller när arbetskamraten blir antastad på personalfesten.

Vi tillsammans äger problemen som sexuella ofredanden skapar. Ingen kvinna, man eller barn ska känna att hens gränser blir trampade på. 

Vi måste börja tidigt, killar och tjejer måste i förskola och skola få verktyg för att sätta stopp – både för sina egna gränser men också hur framförallt killar kan bryta de strukturer som gör att killar förväntas leva upp till en otrevlig, grabbig gammaldags norm.

Allt för många män ser fortfarande kvinnor och kvinnors kroppar som något de har rätt till, i egenskap av att vara män. Den lyhörde läser av motpartens signaler innan nästa steg tas. Den som tycker att detta är svårt, får helt enkelt göra sig omaket att fråga. Likaså behövs extra rannsakan och omsorg ifall den man närmar sig befinner sig i någon slags beroendeposition.

I december förra året lade regeringen fram ett förslag om att en samtyckeslagstiftning ska införas för sexuella kontakter. Det här är en fråga som Miljöpartiet aktivt drivit och lagändringen förväntas träda i kraft i sommar.

En samtyckeslag ska innebära att det alltså inte längre krävs att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, för att kunna dömas för till exempel våldtäkt. 

Utöver detta föreslår regeringen också att två nya brott införs, nämligen "oaktsam våldtäkt" och "oaktsamt sexuellt övergrepp". Oaktsamheten tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt.

Lagändringen handlar om det som borde vara självklart för alla: sex ska vara frivilligt. För att den medvetenheten ska ingjutas i alla behöver vi också gemensamt reagera till det som göder en våldtäktskultur: nämligen de sexistiska skämten, den objektifierande jargongen som förekommer i många skolkorridorer och omklädningsrum – och det gränslösa beteendet mot kvinnor som på ett eller annat sätt signalerar att hon inte vill vara med.

Nu finns möjligheten att införa en samtyckeslagstiftning, som lägger skulden på gärningsmannen och inte offret. Nu är tid att agera, tillräckligt många har blivit utsatta. Det här måste vara den sista internationella kvinnodagen utan samtyckeslagstiftning.

Rejn Karlgren, MP

kommunalråd, Sandviken

Therese Metz, MP

kommunalråd i opposition, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons