Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agera nu, riksdagspolitiker!

Annons

Lars Beckman,

regionchef Svenskt Näringsliv, manar till snabb handling för att skapa en hållbar klimat- och energipolitik...

Till dig som är riksdagspolitiker från Gävleborgs län

Såväl Gävleborg som hela Sverige står inför stora utmaningar, inte minst på grund av rådande finanskris och lågkonjunktur. Vårt näringsliv utsätts dagligen för knivskarp internationell konkurrens, samtidigt som vi behöver minska vår klimatpåverkan. För att vi ska klara dessa utmaningar krävs en tillväxt- och klimatvänlig energipolitik, där gamla låsningar inte längre tillåts hindra utvecklingen.

Utan en konkurrenskraftig svensk industri hotas på sikt tusentals svenskars ekonomiska trygghet. För att möta den globala konkurrensen måste vi därför optimera våra resurser. I det sammanhanget är energiförsörjningen central, då den hör till ett av de få konkurrensmedel som Sverige faktiskt kan påverka själv.

Vi anser därför att Sverige behöver en långsiktig energipolitik för att minska vår klimatpåverkan och säkra framtida jobb, tillväxt och konkurrenskraft. Långbänkens tid är förbi. Detta kräver handling nu, uppgörelse över blockgränserna, verklighetsanpassad energipolitik och stabila villkor!

I oktober gick startskottet för Krafttag.nu, Svenskt Näringslivs nationella upprop för att uppmana till handlingskraft inom energipolitiken. Uppropet inleddes med en debattartikel på DN Debatt undertecknad av företrädare för några av våra största industriföretag: Ericsson, AB Volvo, Electrolux och Industrivärden.

Den 4 december hölls det tredje samtalet i en serie av totalt åtta rundabordsamtal på lika många orter runt om i Sverige. Samtalet ägde rum på Korsnäs i Gävle, medverkande gjorde Christer Simrén, VD Korsnäs, Per Johansson (s) kommunalråd Gävle, Inger Källgren Sawela (m), oppositionsråd Gävle, Viktor Rasjö, LO ombudsman Gävleborg, Lennart Sjögren kommunpolitiker (kd) samt Peter Gossas vd för Sandvik. Lennart Ekdal ledde samtalet, som du kan se på www.krafttag.nu inom kort.

Världskonjunkturen bromsar nu in kraftigt och detta påverkar en region som Gävleborg med stora exportindustrier. Industrin ger arbetstillfällen, exportinkomster och välstånd för regionen. Men inte bara det – nu går industrin före med ny miljöteknik. Det ger förhoppningar om en bättre miljö. Men för att säkra jobb, tillväxt och välfärd måste industrin få goda förutsättningar och säkras tillgång på energi.

Det är viktigt att de politiska partierna tar sitt ansvar i denna viktiga fråga. Min förhoppning är att Du som riksdagspolitiker från Gävleborg initierar ett samtal i Ditt parti kring hur vi återigen kan få en långsiktig och investeringsvänlig energipolitik i Sverige.

Låt gärna Krafttag.nu fungera som en inspirationskälla. Där kan du även visa ditt stöd genom att gå in på www.krafttag.nu och skriva upp dig, samt debattera, kommentera och ta del av annat material.

Det är hög tid för krafttag!

regionchef Gävleborg, Svenskt Näringsliv

Låt gärna Krafttag.nu fungera som en inspirationskälla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons