Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuta insatser krävs på akuten

Det krävs snabba insatser och planering för att få stopp på personalens flykt från akuten i Gävle, skriver oppositionsråden i landstinget.

Annons

Vi i Samverkan Gävleborg har under en längre tid påtalat problemen på akuten i Gävle. Nu är läget så akut att det råder massflykt av personal, vilket hotar patientsäkerheten och innebär svåra arbetsförhållanden för vår kvarvarande personal.

Den politiska ledningen svarar på kritiken med att vara helt tysta och det frånvarande ledarskapet blir allt tydligare. Svaren på hur situationen ska lösas lämnas helt åt tjänstemän som med stor press på ekonomiska besparingar svarar svävande på frågorna och lämnar både oss, personalen samt medborgarna i fortsatt ovisshet.

För att lösa det akuta läget krävs både snabba insatser samt långsiktig planering för att få stopp på personalens flykt. Det viktigaste som måste göras är att skapa bra villkor för vår personal som gör att de får en mer rimlig arbetsbelastning.

Det ska inrättas kontinuerlig läkarbemanning med så kallade akutläkare som kan ha det medicinska helhetsansvaret på akuten vilket skulle innebära ökad patientsäkerhet samt ökad trygghet och stabilitet för personalen.

Det ska även finnas tillgång till barnspecialister på akuten alternativt personal som har bred erfarenhet av att ta hand om barn och unga. För att ge snabbare, säkrare och bättre vård till våra mest sjuka äldre bör det även finnas specialister inom geriatrik att tillgå på akuten. Då antalet äldre konstant ökar är det ett måste med ökad beredskap för denna patientgrupp. Det skulle innebära kortare väntetider samt bättre vård för patienterna samt minskad stress för personalen som kan fokusera på akutens övriga patienter.

Akutens lokaler är under all kritik och är inte byggda för dagens förutsättningar och arbetssätt. Vi anser inte att det är möjligt att bygga om den befintliga bunkern utan det ska byggas helt nya lokaler för akutens verksamhet.

Avslutningsvis vill vi tacka akutens personal som trots allt väljer att kämpa vidare, ni gör ett fantastiskt arbete med tanke på förutsättningarna.

$1

Oppositionsråd landstinget

$1

Patrik Stenvard, M, Agneta Wagner, M, Carina Östansjö, FP, Stig Zettlin, SVP, Ingemar Kalén, KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons