Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alice Bah Kuhnke: Kulturarvet ska leva i hela landet

/
  • Alice Bah Kuhnke när hon besökte Gefle Dagblad i fjol. Arkivbild

Annons

Kulturarvet är inte bara något som finns på museum i Stockholm eller i barnens historieböcker. För att kulturarvet ska kunna vara levande behöver det också nå ut till fler människor i hela vårt land. Därför lägger regeringen nu fram det första förslaget någonsin till en samlad politik för kulturarvet, skriver Alice Bah Kuhnke.

I dag finns många av våra gemensamma samlingar i museernas magasin i Stockholm. Det är en mycket märklig ordning när det finns ett levande intresse i hela Sverige för dessa skatter och de berättelser de bär på. Föremålen utgör en väsentlig del av vår historia och bör kunna göras angelägna för fler.

Därför vill regeringen göra det möjligt för våra statliga institutioner att låna ut eller dela med sig av sina samlingar. Det är egentligt märkligt att detta inte redan är fallet, men nu ser vi till att det kan bli verklighet.

Statliga museer föreslås få möjlighet att donera föremål till bland annat kommunala museer.

Kommunala museer ska också kunna få möjlighet att låna ut föremål genom ett undantag från den så kallade lokaliseringsprincipen.

I förslaget till ny politik föreslås också att museer och museihuvudmän inom det allmänna museiväsendet ska samverka för att ge alla i hela landet tillgång till museernas samlade resurser.

En annan förutsättning för att förstå var vi kommer ifrån och hur det påverkar oss i dag är det arbete som utförs av eldsjälar på bibliotek, i hembygdsrörelsen och andra delar av det civila samhället. Människor som lägger ideell kraft på att bevara, utforska och berätta om vår väg fram till det samhälle vi har i dag.

I den senaste statsbudgeten har den rödgröna regeringen prioriterat att öka stödet till det civila samhällets kulturarvsarbete. Bidraget till kulturmiljövård ska utvecklas och förstärkas så att även aktörer inom det civila samhället, t ex hembygdsrörelsen, kan söka bidrag till sitt viktiga arbete. Satsningen sker genom att det nuvarande stödet till arbetslivsmuseer förstärks så att bidrag också ska kunna lämnas för annat ideellt kulturarvsarbete, t.ex. inom hembygdsrörelsen.

Nu ligger det första utkastet någonsin till en samlad kulturarvspolitik på riksdagens bord. Den ger oss en möjlighet att samlas för en politik som håller över lång tid framöver. Om kulturarvet ska kunna vara relevant och levande behöver vi en politisk samling över blockpolitikens destruktiva prestige. 

Vi har alla ett ansvar för att dra vårt eget strå till stacken för att uppmärksamma och sprida kunskap om de spår från det förflutna som på olika sätt präglar oss där vi är i dag. Kunskap och berättelser som tillsammans bildar ett gemensamt svenskt kulturarv.

Alice Bah Kuhnke, MP

kultur- och demokratiminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons