Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ska med – startjobb för unga och nyanlända

Annons

Vägen till det första jobbet är i dag för lång. Därför lägger Liberalerna förslag om en ny anställningsform; startjobb för unga och nyanlända. Startjobben ska ha en lön på mellan 14 000 och 16 000 kronor och vara befriade från arbetsgivaravgifter, skriver Erik Ullenhag, Maria Weimer och Helene Åkerlind.

Ett jobb att gå till och en egen lön är det viktigaste för att människor ska ha frihet och makt över sin egen vardag. En anställning kan också vara en förutsättning för egen bostad. Och viktigast för integrationen är att den som flytt hit får bidra i stället för att leva på bidrag. Men med upptrissade ingångslöner är vägen till det första jobbet allt för lång. Resultatet är att många nyanlända aldrig kommer i arbete utan fastnar i utanförskap.

LO och Stefan Löfven stoppar dock huvudet i sanden. Detta trots att samtliga sex svenska studier som finns pekar på att höjda lägstalöner minskar sysselsättningen för alla eller för redan utsatta grupper. Invandringen kan göra Sverige rikare, men det förutsätter att vi klarar att sänka tröskeln in till arbetsmarknaden.

Kravet från LO-kollektivet är att lägstalönerna ska bli ännu högre. Inom Byggnads och Kommunal finns exempel på lönekrav mellan fem och sex procent.

Därför tar vi liberaler nu initiativ för att sänka ingångslönerna så att även unga och nyanlända får en chans. Vi liberaler vill att alla ska med. Därför föreslår vi en ny anställningsform; startjobb. I startjobben ska lönen vara låg, inkomstskatterna ännu lägre och arbetsgivaravgifterna avskaffade.

Det ska inte finnas någon koppling till kollektivavtalens lönenivåer. De ska inte heller tyngas av någon administration hos Arbetsförmedlingen. Startjobbens lönespann ska vara mellan 14 000 och 16 000 kronor per månad. Därmed halveras arbetsgivarens kostnad jämfört med en vanlig ingångslön. Anställningsformen ska vara tillgänglig för nyanlända invandrare de första fem åren i Sverige och för unga upp till 23 års ålder.

I dag levererar arbetsmarknadens parter inte tillräckligt med enkla jobb. Integrationsutmaningen är alltför viktig för att vi politiker inte ska agera om LO och Socialdemokraterna fortsätter att sticka huvudet i sanden. Det är både orättvist och osolidariskt att bara se till dem som redan har ett jobb – vi tycker i stället att alla ska med.

Erik Ullenhag, L

ekonomisk-politisk talesperson

Maria Weimer, L

riksdagsledamot, Uppsala län

Helene Åkerlind, L

kommunalråd, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons