Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen satsar mest i Europa

Annons

Regeringsalliansens riksdagsledamöter i Gävleborg om varslen och regeringens stimulanspaket.

Vi befinner oss i en av de värsta kriserna i det internationella finansiella systemet sedan depressionen. Det talas om den största ekonomiska nedgången i världsekonomin på 25 år och för en liten, öppen och handelsberoende ekonomi som den svenska får det omedelbara konsekvenser.

Vårt län, Gävleborg, är ett av de hårdast drabbade. Bara i november månad varslades 1 485 personer om uppsägning, varav två tredjedelar i Sandviken. Men också på många andra företag som Ovako i Hofors, Huddig i Hudiksvall och SMP i Ilsbo finns många varslade som en direkt följd av krisen.

Alla parter – fack, företag och samhälle – måste nu göra allt för att mildra och överbrygga effekterna av den lågkonjunktur som slår emot Sverige med full kraft. Det är mot den bakgrunden som alliansregeringen nu presenterat ett extra stimulanspaket för jobb och omställning på 8,3 miljarder.

Men redan 2009 års budget tog fasta på att sämre tider var att vänta. Den innehöll reformer på 32 miljarder kronor som mildrar effekterna av sämre konjunktur, varaktigt satsar på sysselsättningen och förstärker välfärden. Enligt EU-kommissionen är den svenska budgeten den mest expansiva i hela Europa.

Samtidigt som dessa satsningar är viktiga för att motverka lågkonjunkturen och överbrygga krisen måste vi ha rimliga förväntningar på vad man kan åstadkomma inom ramen för finanspolitiken. Det finns inga mirakelkurer som vissa ger sken av, och vi kan inte utradera en internationell lågkonjunktur. Under 70- och 80-talet gjorde många regeringar misslyckade försök att jämna ut varje konjunktursvängning, vilket ledde till skenande budgetunderskott.

Det är grundläggande att förbättra företags och hushålls möjligheter att låna till rimlig ränta när finansmarknaderna nu gått i stå. Mot den bakgrunden är Riksbankens räntesänkning och det garantiprogram som ska säkerställa bankernas och bostadsinstitutens upplåning viktiga.

I höstbudgeten presenterade vi sänkt skatt så att det lönar sig bättre att arbeta. Det stärker konsumtionen eftersom hushållen får mer pengar kvar. De rekordstora satsningarna på infrastruktur, forskning och utbildning ger fler jobb men höjer också Sveriges produktion på sikt. De ökade resurserna till arbetsmarknadspolitiska åtgärder är också rätt när vi nu befinner oss i lågkonjunktur.

Totalt har Arbetsförmedlingen närmare 42 miljarder till sitt förfogande för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska insatser nästa år.

Mot alliansens satsningar står nu vänsterblockets politik med vänsterpartiets innersta önskan om en skattechock och miljöpartiets strävan efter kraftigt höjd skatt på diesel och bensin samt en snabbavveckling av kärnkraften. Hur det ska förbättra förutsättningarna för krisdrabbade företag är högst oklart.

Vi konstaterar att det fanns en poäng i att inte följa råden från alla de som under de goda åren uppmanade oss att spendera de då stora överskotten i statsbudgeten. Hade vi följt deras råd så hade alliansregeringen inte kunnat möta nedgången ur en styrkeposition. Nu har vi samlat i ladorna och är starkt ekonomiskt rustade och har möjligheten att vida fler åtgärder när det behövs.

, riksdagsledamot, m

, riksdagsledamot, m

, riksdagsledamot, fp

, riksdagsledamot, c

, partisekreterare, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons