Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almegas svartmålning av vår gemensamma välfärd imponerar inte

Svar till Andreas Åström och Håkan Eriksson, Almega, om vinster i välfärden: Det står klart för alla, utom möjligtvis Almega, att begränsningarna för vinstuttag ur välfärden handlar om vår skattefinansierade välfärd. Det är just skattefinansieringen som gör frågan så viktig, skriver Pappers Mikael Ybert och Kjell Olsson.

Annons

Hårt arbetande människor betalar skatt för att samhällets service ska fungera och det råder stor samstämmighet hos svenska folket om att dessa skattepengar inte ska gå till vinster i privata fickor. Skattepengarna ska i stället gå oavkortat till välfärd för medborgarna.

Debatt: Det är förlusterna i välfärden som borde förbjudas

Välfärd i stället för vinst

Det är rent upprörande att se Almega, utan några som helst tecken på skamkänslor, likna skolor och sjukhus med elektronikbutiker och jämställa den viktiga och känsliga omsorgen om våra barn och gamla med inköp av simpla, materiella ting som TV-apparater.

Denna Almegas förvridna människosyn lägger vi till den redan långa raden av övertygande skäl mot att låta giriga privata aktörer stoppa skattepengar i egen ficka eller på bankkonton i skatteparadis.

Almegas svartmålning av vår gemensamma offentliga välfärdssektor imponerar inte heller. Beskrivningen av duktiga lärares, läkares och sjuksköterskors samhällsviktiga arbetsplatser som “ett stort, svart hål av byråkrati, ineffektivitet och dyra felsatsningar” illustrerar bara vilken osaklig och hänsynslös propaganda som de privata vinstintressena är beredda att ta till i kampen om skattekronorna.

Samma sak kan sägas om skräckvisioner om stängda företag. Det finns dessbättre helt säkert privata aktörer, mer intresserade av vård än av vinst, som låter sig nöja med ett begränsat och rimligt vinstuttag.

Visst ska förlusterna i välfärden stoppas! Det är just därför vinstbegränsningen är nödvändig, för varje skattekrona som går till privata vinster är samtidigt en förlust för våra skolbarn, gamla och sjuka.

Mikael Ybert

ordförande Pappers avd 2

Kjell Olsson

ordförande Pappers avd 3

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons