Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd Strömvallen i stället för att låta den förfalla bakom lås och bom

/
  • Låt inte Strömvallen förfalla bakom lås och bom, skriver debattörerna.

Vi hoppas att ni vill spela med oss och att ni med kommande beslut i er hand inte sätter er på läktaren, låser och slänger bort nyckeln, skriver företrädare för fotbollen och villaägarna i Villastaden.

Annons

Under förra veckan hölls ett öppet möte i Gävle mellan politiker, fotbollföreningar, representanter från Villaföreningen i Villastaden samt flera människor som på olika sätt engagerar sig i bevarandet av kulturmiljöer.

Gestriklands Fotbollförbund arrangerade mötet som handlade om anrika Strömvallens framtid. En god dialog fördes och en tämligen enad bild formades under mötet: Låt centrala stadens fotbollsföreningar och skolor såsom till exempel Borgarskolan bedriva delar av sin verksamhet på Strömvallen i stället för att låta den förfalla bakom lås och bom.

Buden om Strömvallens framtid har varit många och det är våra politiker som kommer att avgöra Strömvallens öde. Bygga bostäder och trädgårdar har varit på tapeten, men vi menar att argumenten för att låta oss komma in och använda den anrika idrottsplatsen för just idrottsutövande är många och det torde också vara den bästa och mest naturliga vägen för att bevara så väl den K-märkta läktaren så som platsen som sådan.

Intresset för fotbollen ökar ständigt och den verksamheten bidrar till att många barn och unga får en meningsfull och hälsosam fritid.

Den bidrar också till inkludering och integration då många nyanlända i Sverige har en relation till fotbollen och naturligt söker sig till den typen av verksamhet för att bli en del av det svenska samhället och lära känna människor.

Det här syns också i statistiken från Gestriklands fotbollförbund. Det är siffror som visar att antalet registrerade lag i seriespel har ökat med 40 procent under de sju senaste åren och då är bara lag i seriespel inkluderade i statistiken.

Därtill kommer all verksamhet för de yngre lagen som spelar sammandrag och till exempel fotbollsskolorna. I dag finns 355 lag registrerade för seriespel i Gestriklands Fotbollförbund från nio år och uppåt. Statistiken visar också att trycket på att få spela fotboll är som allra störst i Gävle tätort, men föreningarna i centrala Gävle har brist på ytor och anläggningar där man kan bedriva sin verksamhet.

Samtidigt så finns Strömvallen. Där ligger konstgräs, där finns belysning riggad och här skulle flera av stans lag kunna samsas för att få bedriva sin verksamhet och även utöka densamma för fler barn och ungdomar.

Fotbollen är också enligt Gävle kommuns egna idrottspolitiska utredning den mest jämställda sporten eftersom den engagerar såväl flickor som pojkar i hög utsträckning.

Därtill bör läggas att Borgarskolan, en av våra gymnasieskolor i centrala staden, saknar ytor för att bedriva sin idrottsverksamhet.

Borgarskolans behov är uppskattat till 1 000-1 250 elevtillfällen per vecka alltså 30-35 timmar under en stor del av året. Nynäsplanen är inget alternativ då såväl Nynässkolan som Vasaskolan håller till där.

Från Villastadens villaägarförening välkomnas att Strömvallen öppnas för idrottsutövning liksom projekt kring inkludering. Detta då man i dag ser hur det anrika området bara förfaller bakom lås och bom.

Gävles samtliga politiker: Vi vädjar nu till er. Ta ert förnuft till fånga och låt oss i sann samverkan få bidra till att skapa en aktiv och meningsfull fritid för allt fler fotbollstörstande barn och unga. Låt oss få använda Strömvallen och återigen göra den till en plats där laganda, samverkan, inkludering och en aktiv fritid råder.

En nedsläckt plats inbjuder till klotter, vandalisering och förfall. En upplyst och aktiv yta med en blandning av vuxna och unga motverkar detsamma.

Vi är beredda att ta dialogen om samverkan kring ytan, driften, skötseln med mera. Vi hoppas att ni tillsammans med berörda tjänstemän är beredda att ta vår utsträckta hand för att tillsammans skapa ett bättre, starkare och friskare Gävle. Vi ser fram emot en konstruktiv dialog med er.

Idrott, kultur och villaägare med flera spelar här i samma lag och vårt intryck från det öppna mötet är att kommunalråden från de olika partierna spelade med oss.

Frågan är nu hur resten av politiken gör. Vi hoppas att ni vill spela med oss och att ni med kommande beslut i er hand inte sätter er på läktaren, låser och slänger bort nyckeln.

Anders Nordén

Gestriklands Fotbollförbund

Malin Rogström

Gefle IF FF

Peter Henriksson

Gävle GIK FK

Evren Yilmaz

Brynäs IF FK

Mikael Hammarstrand

Villaägarföreningen Villastaden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons