Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa visstidsanställning

Det är helt oacceptabelt att vi på den svenska arbetsmarknaden ska dras med sådana missförhållanden. Träsket med otrygga jobb måste rensas upp! skriver Rickard Vivallius och Stefan Berndtsson, Handels

Annons

Otryggheten på jobbet har ökat. I stället för riktiga tillsvidareanställningar används i allt högre utsträckning otrygga tidsbegränsade anställningar.

Särskilt allvarliga problem orsakar allmän visstidsanställning, en anställningsform som arbetsgivare kan använda för att anställa på begränsad tid utan att behöva ha något sakligt skäl för att göra så.

Det är känt sedan länge att tidsbegränsade anställningar skapar flera allvarliga problem. Utöver osäkerheten om man ska kunna försörja sig uppstår följdproblem.

Det kan till exempel visa sig omöjligt att få hyra en lägenhet när man har en otrygg anställning. På senare tid har det uppmärksammats att otrygga anställningar ökar risken för sexuella trakasserier.

Otryggheten gör det svårare att stå upp för sin rätt och försvara sig mot övergrepp. Unga kvinnor är särskilt utsatta.

Det är helt oacceptabelt att vi på den svenska arbetsmarknaden ska dras med sådana missförhållanden. Träsket med otrygga jobb måste rensas upp!

Vi i Handels kräver därför att begreppet allmän visstidsanställning tas bort ur lagen om anställningsskydd.

Arbetsgivare ska inte kunna använda sig av tidsbegränsade anställningar utan att motivera varför de är på visstid och inte tillsvidare.

Rickard Vivallius

ordförande Handels avd 26

Stefan Berndtsson

försteombudsman Handels avd 26

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons