Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre utan apoteksmonopol

/

Annons

Anders W Jonsson, C,

svarar Daniel Persson som tidigare på debattsidan pläderade för att behålla apoteksmonopolet.

apoteksmonopol är bra därför annars kommer läkemedelspriserna att öka och läkemedelsförsörjningen att bli dålig i glesbygd.

Med den utgångspunkten kan jag förstå varför Daniel känner sig orolig över att släppa monopolet som för övrigt är unikt för Sverige, Kuba och Nordkorea.

honom med att inget av det han befarar kommer att ske.

Priserna kommer med all sannolikhet inte att öka eftersom priset till konsument på receptbelagda läkemedel även efter den första juli i år kommer att fastställas på exakt samma sätt som idag nämligen genom beslut av en statlig myndighet TLV (tandvårds och läkemedelsförmånsnämnden). I Norge har priserna på receptbelagda läkemedel sänkts. Norge framhålls idag som ett av de länder som mest framgångsrikt lyckats pressa priset på receptbelagda läkemedel. Daniels siffra på 27 procent prisökning handlar om de icke recept belagda läkemedlen som i Norge sedan en tid får säljas på både Statoil och Konsum. Alvedon och Ipren omfattas inte av någon prisreglering. Priskänsligheten hos konsument är låg när Alvedonet ska köpas vilket lett till stigande priser

glesbygdens läkemedelsförsörjning som oroar Daniel. Hans oro grundas på gissningen att det skulle finnas ett samband mellan glesbygd och olönsamma apotek. Jag vet att det inte är så, snarare tvärtom. Pengar tjänar inte ett apotek på att sälja receptbelagda läkemedel utan på att sälja tandborstar och alla andra handelsvaror som ett apotek tillhandahåller. Det gör apotek på landsbygd och mindre tätorter är väl så lönsamma som de i stora städerna.

i Norge så har man efter att monopolet försvann gått från 397 till 636 apotek, en ökning med 60 procent. Dessutom har 20 kommuner som tidigare, under monopoltiden, saknade apotek nu fått en nyetablering.

Det finns alltså inte så stor anledning till oro för glesbygden. Snarare tvärtom. Apoteksombuden blir kvar. Receptfria läkemedel på ICA. Alla apotek måste ha fullt sortiment. Nya aktörer åläggs ett ansvar för apotekstäckning i hela landet. Det blir alltså inte ens teoretiskt möjligt att ta över apoteket i Storvik för att en vecka senare lägga ner, vem som nu skulle komma på den idén.

övertygad om att både Daniel Persson och de flesta andra apotekskunder hösten 2010 kommer att se fördelarna med mångfald. Det lär enligt uppgift inte finnas många i Norge som idag vill gå tillbaka till monopolet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons