Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blanda inte ihop det lagliga med det olagliga

Replik till Stig Mörtman: Mörtman försöker blanda bort korten och förvilla genom att ge sken av att jag likställer laglig skatteplanering med rent skattefusk. Det är såklart nonsens, men ett lättare sätt att debattera, man behöver ju inte bemöta det som sägs från motparten då, skriver Patrik Lundqvist, S.

Annons

Att starta brevlådeföretag på Malta där Skatteverket inte kan granska uppläggen överhuvudtaget, jämförs här med att äga en byggnad i ett bolag i Sverige och ta ut vinst ur det. Helt öppet och transparent så som vi ska kunna förvänta oss.

Debatt: Att planera sin skatt är varken fusk, fiffel eller olagligt

Skattemoralen är en viktig del av den svenska modellen

Det här blir väldigt märkligt, och reser frågan vad Mörtman egentligen är ute efter. Är det bara ett tillfälle att försöka svartmåla Socialdemokraterna? Eller vill han dunkla debatten om skattefusk, och störa arbetet för ökad transparens?

Oavsett svaret på frågan så är det ett faktum att Skatteverket med hjälp av information från Paradisläckan och Panamaläckan beräknar att uppemot 46 miljarder kronor årligen, undanhålls i skatt av bolag och förmögna privatpersoner genom tillgångar gömda utomlands.

Summan är hisnande stor. Det är den årliga kostnaden för ca 340 000 barn i förskolan eller 120 000 undersköterskor i välfärden. Den svenska modellen bygger på att alla förväntas bidra till samhällsbygget efter förmåga, då är det inte konstigt att vanligt folk reagerar när de rika gömmer tillgångar i skatteparadis.

Det är naturligtvis inte skattefusk att hålla sig inom lagens ramar, därför påstår varken jag eller någon annan socialdemokrat det. Men precis som jag konstaterade i mitt första debattinlägg så gör bristen på transparens att det i många enskilda fall inte går att granska om ett skatteupplägg är lagligt eller inte.

Det är dock ett faktum att vi vid läckor nu sett hundratals förmögna svenska medge att de gått utanför det som är lagligt, genom självrättelser av tidigare obeskattade tillgångar utomlands.

Ett ökat internationellt utbyte av information och minskad sekretess skapar ordning och reda när oklarheter kring lagligheten kan redas ut. Vi arbetar hårt för ökad transparens så att skattefusk kan stävjas.

Vad Mörtman ser för fel i det kan jag bara spekulera i, och be om en renhårig debatt där det lagliga inte blandas ihop med det olagliga.

Patrik Lundqvist, S

ledamot i riksdagens skatteutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons