Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för ett nytt ledarskap i regionen

Vi vill se ett lyssnande och närvarande ledarskap med god dialog mellan ledning och medarbetare, och tillfällen där idéer och förslag kan bollas, skriver oppositionens regionråd.

Annons

Under 2016 valde 367 medarbetare (sjuksköterskor respektive läkare) att avsluta sin tillsvidareanställning inom Region Gävleborg. En situation som både förtjänar uppmärksamhet och eftertanke. Med anledning av detta genomförde vi en enkät för att inhämta svar och ytterligare kunskap om varför de valde att lämna.

De inkomna svaren visade med all tydlighet att de främsta förändringarna som måste ske i Region Gävleborg är inom ledarskap och personalpolitik. Medarbetare känner vare sig sedde eller lyssnade till vilket leder till ett väldigt lågt förtroende för dagens ledning.

Ledarskapet är med all säkerhet en av de enskilt viktigaste faktorerna när vi talar om personalpolitik och arbetsmiljö. Att leda en verksamhet utan att ta hänsyn till medarbetarna är därför heller inte hållbart. Vi vill se ett lyssnande och närvarande ledarskap med god dialog mellan ledning och medarbetare, och tillfällen där idéer och förslag kan bollas.

De upplevelser och tankar som framförs om regionens ledarskap, har vi även fått bekräftat när vi är ute på verksamhetsbesök och samtalar med våra medarbetare som arbetar hos oss i dag. Alltså är det inte enbart de som valt att lämna oss som skriver i affekt. De beskriver att man trivs med arbetet i sig och kollegor, men den ökade stressen som låg bemanning bidrar till leder till ohälsa och man orkar därför inte längre.

VI ser ett mycket viktigt förändringsarbete ligger framför oss. En grundläggande förutsättning för att åstadkomma långsiktiga och hållbara förbättringsåtgärder för vår hälso- och sjukvård är förankring hos våra medarbetare. För att behålla dagens medarbetare och möjliggöra för framtida nyrekryteringar måste Regionen vara en mer attraktiv arbetsgivare.

Vi anser att vidareutbildning för våra medarbetare ska uppmuntras och vara en självklarhet, en självklarhet är även att det då syns i lönekuvertet. Det måste löna sig att utbilda sig.

Våra verksamheter behöver decentraliseras och ge våra medarbetare ett ökat inflytande och delaktighet samt möjlighet att fatta egna beslut efter behov och mål. Införandet av självstyrande enheter med eget budgetansvar är en möjlig väg framåt och något vi vill se över. Ett gott ledarskap och nyckeln till framgång ligger i att få med sig personalen i det dagliga arbetet, och än viktigare i förändringsarbeten, ddet vill säga: Låt professionen ha en röst!

Regionråd i opposition

Patrik Stenvard, M

Maria Molin, M

Stig Zettlin, SVG

Carina Östansjö, L

Ingemar Kalén, KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons