Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för tretermins-system på högskolorna

Annons

Allianspartierna har ett stort ansvar för hur högskolepolitiken ser ut, efter åtta år. Vi hoppas att de partistämmor som de borgerliga partierna kommer att hålla nu i höst blir startskottet för en ny reform av svensk högre utbildning. Vi vill därför lyfta några områden med stort reformbehov, skriver Alfred Askeljung och Eiran Cooper, Centerstudenter.

Examensåldern i Sverige är i snitt 29,5 år. Vi ligger i botten i hela OECD. Det finns många orsaker till varför studenter inte blir klara i tid. Oavsett skäl så medför det sent inträde till kvalificerade jobb på arbetsmarknaden. Det är otroligt kostsamt för både individer och samhället.

Genom att låta lärosätena införa treterminssystem i sina program och låta dem själva förmedla jobb så kommer studenter snabbare bli klara med sin utbildning och lättare kunna få jobb.

De avgifter som tredjelandsstudenter måste betala för att studera i Sverige lägger en hämsko på internationaliseringen och särbehandlar dessutom människor beroende på födelseort. Samma villkor måste gälla för alla studenter.

I dag har studenter det mycket svårt att få tillgång till skyddsnät i form av sjukförsäkring och föräldraförsäkring. Att deltidssjukskrivning och rehabilitering tillbaka till studier fortfarande inte är möjligt skapar mycket onödigt lidande för människor och kostar samhället stora summor. Centerstudenter har nyligen lyft den här problematiken i vårt remissvar på socialförsäkringsutredningen.

Det här är frågor vi i Centerstudenter kommer att driva på Centerstämman i höst.

Alfred Askeljung

förbundsordförande Centerstudenter

Eiran Cooper

ordförande Centerstudenter Gefle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons