Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig idé att isolera Ryssland

Annons
Vem  hotar? Skribenten menar att Ryssland  har anledning till oro.  Bilden visar president Putin och flottan. Foto: TT

Krim är ryskt territorium sedan år 300 år, och från 1917 efter revolutionen en del av Sovjetunionen. Under Nikita Chrusjtjov som regeringschef 1954, vid en blöt fest på kommunistpartiets datja på Krim gav Chrusjtjov Krim som present till Ukraina, då en stat i Sovjetblocket.

Ett olagligt förfarande, men Chrusjtjov, bödeln från Ukraina, ansvarig för mord och deporteringar av hundratusentals ukrainska bönder behövde kanske lätta sitt samvete? I december 1991 föll Sovjetblocket efter 75 år av blodigt socialistiskt styre då ekonomisk kollaps var ett faktum.

Ryssland bildas ur ett ekonomiskt inferno med upplösning av det kommunistiska partiet, 75 år av indoktrinering, allmän misshushållning, korruption och mord på oliktänkande.

Vi borde inse de enorma problem det ”nya” Ryssland står inför.

Partier som vi känner till måste bildas, kommandoekonomin brytas upp, och nytänkande införas på arbetsplatser. Industrierna är mestadels omoderna och jordbruket i botten.

Ryska folket kämpar i motvind och nya ledare ingjuter mod, först Jeltsin och senare Putin som har att reformera ett land i djup moralisk och ekonomisk kris.

Samtidigt upplöstes det sovjetiska territoriet och Baltikum, Polen med flera stater återfick självständig status.

Mycket snart efter Sovjetunionens fall erbjöds dessa fria stater medlemskap i EU och Nato. Denna process löper ganska snabbt och Ryssland känner allt starkare flanktryck ekonomiskt och militärt från Nato.

Ukraina, lika nedkört som Ryssland med korruption och svagt styre söker orientera sig mot EU och Nato. Ryssarna anser att inringningen går för långt och snabbt, och sätter ned foten, enär säkerhets-zonerna undermineras i viktiga gränsområden.

Som ett motdrag ”säkrar” ryssarna Krim med den viktiga militärbasen i Sevastopol och genomför folkomröstning om tillhörighet, som klart visar att Krim är en del av Ryssland. Krims befolkning fördelas på 60 procent ryssar, 25 procent ukrainare och resten tatarer med mera.

Svenska politiker, inte minst Wallström, Bildt med flera tycks inte förstå ryssarnas välmotiverade manöver, för att få någon rimlig maktbalans mellan parterna. De skramlar mest av alla politiker!

Ukrainas politiska instabilitet resulterar i att en regering med starka västliga preferenser tar makten, man vill gå in i Nato och EU, vilket stärker ryssarnas osäkerhet om var Natos expansion ska upphöra.

Ukrainas ledning har att tackla en korrupt ekonomi samt territoriella problem i östra delen, Donetskregionen, med historiskt starka band till Ryssland.

Om ryssar indirekt medverkar i striderna i östra Ukraina sker det kanske utifrån nödvändigheten att få Ukrainas regering att fundera över på hur man ska agera mellan EU, Nato och Ryssland.

Ur ryskt perspektiv är oron befogad, med ett militärt överlägset Nato inpå knutarna, påspätt av ekonomiska sanktioner som undergräver ekonomisk och demokratisk utveckling i Ryssland, men också slår mot EU:s svaga ekonomi.

Ytterligare försök att isolera Ryssland motverkar målsättningen att göra Ryssland till en del av västsfären.

Det måste få ta tid att bygga Ryssland. 25 år är för kort tid för att gå ur en 75-årig kommunistisk indoktrinering av det ryska folket.

Många i Ryssland har kvar det gamla ryggmärgstänkandet, och nya idéer om ekonomi och demokrati gror långsamt in i folksjälen. Ryssland varken vill eller har militär förmåga att initiera omfattande militära engagemang, enär Nato med USA har total militär kontroll i ryska närområdet.

Natos övervakning störs av ryssarnas markeringar i gränsavsnitten och ger nytt syre åt stora nya miljarder till panikartade beslut om snabb upprustning, särskilt i Sverige. Gläfsandet från våra politiker med Wallström och Bildt upplevs som märkligt och i Ryssland som löjeväckande.

Poltavakomplexet och förlusten av Finland, svenskt territorium under 600 år, plågar väl inte dessa politiker? Besinning och eftertanke kanske vore på sin plats i stället för idogt byggande av nya murar mot Ryssland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons