Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför borde Gävle kräva kollektivavtal vid upphandlingar

Vänsterpartiet kommer fortsätta att stå upp för arbetstagarnas rättigheter och arbetsvillkor eftersom vi anser att det är kommunens plikt att ta ansvar för helheten, skriver partiets ledamöter i kommunstyrelsen.

Annons

På kommunstyrelsens sammanträde den 13 februari togs beslut om ett nytt näringslivsprogram. Programmet är bra i sin helhet. Jobb skapas när innovationer och nytänkande omsätts i nya produkter och tjänster.

Det är viktigt att näringslivet och kommunen skapar förutsättningar för att fler kommer i arbete. Gävle ska också ha en kompetensförsörjning som är tillfredsställande för arbetsmarknaden och självklart ska Gävle vara en attraktiv arbetsplats.

Det är samtidigt minst lika viktigt att inte öppna upp för konkurrens om lägre löner och sämre villkor för arbetstagarna. För att motverka detta föreslog Vänsterpartiet därför att programmet skulle kompletteras med krav på kollektivavtal i upphandlingar.

Som enda parti röstade Vänsterpartiet för förslaget om kollektivavtal, vilket oroar oss. Vänsterpartiet vet att kollektivavtal ger högre lön och bättre förmåner i arbetet än andra jämförbara modeller. Kollektivavtalen är en ovärderlig tillgång för den fackliga rörelsen.

Genom att arbetare och arbetsköpare gör upp om löner och arbetsvillkor begränsas konkurrensen på arbetsmarknaden och de anställda får en tryggare situation.

Gin Akgul Hajo

Tord Fredriksen

Isabella Bexell

Vänsterpartiets ledamöter i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons