Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vände jag ryggen till Åkesson.

Annons

Att tyst och stilla vända ryggen till när SD talar är att säga ”du representerar inte mig, jag står upp för alla människors lika värde”, skriver Miljöpartiets Anders Schröder.

Diskussionerna kring SD:s partiledare Jimmie Åkessons besök har gått på högvarv de senaste dagarna. När jag har stått i Miljöpartiets valstuga har jag många gånger fått frågor om hur jag ser på protesten, både från människor som varit positiva och negativa till den. Därför vill jag redogöra varför jag valde att stå tyst med ryggen vänd mot Åkesson.

SD-ledningen menar att partiet är både fritt från rasism och dessutom ett bra val för kvinnor och HBTQ-personer. Men uttalanden från deras politiker visar gång på gång att så inte är fallet. Här är ett fåtal exempel:

* SD-politikern Tommy Hansson twittrade under Eurovision att melodifestivalen är ett ”bögjippo” som får ”bögeriet att framstå som en acceptabel företeelse”. Han kallar alltså homosexualitet oacceptabelt. Inget annat parti skulle tolerera den typen av uttalanden.

* När Sverigedemokraten Michael Hess dömdes för hets mot folkgrupp för att ha påstått att ”det är djupt rotat i islamsk kultur att våldta” fick han inte bara vara kvar i partiet utan försvarades av SD:s ledning.

* Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Toralf Alfsson skrev nyligen på sin blogg att han är ”bekymrad över det befolkningsutbyte som pågår” i hans län. Med befolkningsutbyte menar han bland annat att det föds för många mörkhyade barn och för få vita barn. Om att göra skillnad på nyfödda barn beroende på hudfärg inte är rasism så vet jag inte vad som är det.

Att Sverigedemokraterna har sitt ursprung i den nazistiska rörelserna är ingen hemlighet. Partiets första ordförande var gammal nazist och 1993 greps en aktiv medlem i partiet med en skarpladdad handgranat vid vänsterpartiets förstamajtåg. Men de tre exemplen ovanför är alla hämtade ifrån maj månad i år. Detta för att visa att det varken rör sig om enskilda uttalanden (det finns gott om exempel att välja bland) eller att partiet skulle ha städats upp på senare tid.

Som miljöpartist tror jag på att Sverige ska vara ett öppet och humant samhälle där vi hjälper människor som flyr ifrån krig och förtryck. Vi ser gärna att människor kommer hit och arbetar och bidrar till det svenska samhället.

När jag ser de främlingsfientliga krafter som växer fram på många håll i Europa så känner jag ett ansvar att försöka vara en motkraft. Att tyst och stilla vända ryggen till när SD talar är att säga ”du representerar inte mig, jag står upp för alla människors lika värde”. Därför vände jag ryggen åt Åkesson i fredags.

Anders Schröder

tvåa på miljöpartiets riksdagslista i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons