Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska modellen gäller även storbankerna

/
  • Nordeas vd Casper von Koskull presenterar delårsrapporten på huvudkontoret i Stockholm, ett huvudkontor som banken funderar på att flytta.

Annons

Vi socialdemokrater vill se ett samhälle byggt på starka samhälleliga rättigheter för alla som bor här, och med rättigheter kommer även skyldigheter. Så även för banker och finanskapitalet. Därför kommer vi föreslå en höjd avgift till resolutionsreserven med cirka tre miljarder kronor 2018. Reserven är till för att det ska finnas pengar att stödja med i en framtida bankkris, inbetalade i förväg ungefär som en försäkring som ska skydda skattebetalarna från kostnader, skriver Patrik Lundqvist, S.

Under våren har Nordea hotat med att flytta sitt huvudkontor från Stockholm och Sverige, om de likt alla andra banker får betala en höjd resolutionsavgift. Men det finns ingen annan än Nordea som på ett så flagrant sätt hävdar sin rätt att oansvarigt bygga upp risker, utan att själv bidra till att ta hand om konsekvenserna.

Nordea är en av de banker som räddades av staten i finanskrisen, men ändå fortsätter underskatta sina risker, och bedöms därför av Finansinspektionen sakna tiotals miljarder som följd. Dessutom har banken varit en av de inblandade i avslöjade olagligheter genom den internationella Panamaaffären. Med den bakgrunden borde de vara betydligt mer ödmjuka då bankens handlingar hittills är en av huvudorsakerna till att resolutionsreserven behövs och behöver stärkas.

Vi har i Sverige och särskilt efter finanskrisen 2008 byggt upp ett starkare skyddsnät för att undvika svåra ekonomiska konsekvenser som blir följden vid en bankkris.

Bankerna har dessutom dragit stor nytta av att de sågs som för viktiga för att låta gå omkull i finanskrisen, eftersom det ytterst drabbar bankkunderna. Börsvärdet och investeringarna i de svenska storbankerna gynnas enormt av att svenska staten gått in med skattepengar när krisen varit ett faktum.

Det har så klart även Nordea sett som en fördel, och därför tidigare flyttat filialerna för Danmark och Finland till Stockholm. Det innebär att svenska skattebetalare får stå för garantierna även gentemot bankens kunder och affärer i dessa länder.

Med den bakgrunden är det i allra högsta grad smaklöst att hota med att flytta huvudkontoret från Sverige för att slippa vara med och finansiera det skydd som Nordea själva vill dra nytta av.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen är fast besluten att säkra upp det för hela landet så viktiga finansiella systemet, men vi vägrar göra det utan att de som gör de stora vinsterna är med och betalar. Sverige behöver stabila och innovativa företag som ser att de tjänar på att bidra till det gemensamma, likt alla andra som verkar i landet. Ansvarstagande, snarare än kortsiktiga egna vinster som vältrar över risker på skattebetalarna, måste gälla även storbankerna.

Om Nordea lämnar ett tomrum efter sig vid en eventuell flytt, så kommer någon av de andra storbankerna se fördelarna med det svenska systemet och fylla det. Inga jobb går förlorade, men den svenska finansiella sektorn blir starkare och säkrare både för den enskilde och företagen. Därför kommer Sverige att stå starkt även om Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm. Den svenska modellen bygger på både ansvar och rättigheter. Det inkluderar alla, oavsett finansiella muskler.

Patrik Lundqvist, S

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons