Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den vita käppen kräver respekt

/
  • Visa respekt för den vita käppen, vädjar SRF i Gävle. Arkivbild

Den 15 oktober varje år uppmärksammas den Vita Käppen över hela världen. Med en vit käpp berättar en person att vederbörande har nedsatt syn, eller ingen syn alls, skriver Sören Norman.

Annons

Gravt synskadade och blinda människor, använder den också för att känna sig fram i terrängen, genom att följa en trottoarkant eller en gräskant. För att vi synskadade ska kunna röra oss säkert i trafikmiljön krävs det att övriga trafikanter, bilister, cyklister och fotgängare, respekterar den vita käppen.

Det finns regler i trafiken som om de följs, underlättar för alla. Dessvärre blir det dock allt vanligare att trafikanter inte känner till eller inte bryr sig om att den vita käppen signalerar att personen som använder den har nedsatt syn.

Det händer exempelvis allt oftare, att synskadade går rakt in i andra människor på trottoarerna, eftersom dessa koncentrerar sig på sina smarta telefoner och läsplattor utan att bry sig om vad som händer runt omkring dem.

Vi är inte ute efter några förbud, men önskar att samtliga trafikanter tar sitt ansvar ute i trafikmiljön, så att den blir både säker och trivsam att vistas i, även för oss som har nedsatt eller helt saknar synförmåga.

Styrelsen för SRF Gävle

Sören Norman, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons