Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dessbättre har Vänsterpartiet fel

I Gefle Dagblad spelar tre av Vänsterpartiets företrädare på myter om äldreomsorgen. De menar att arbetsvillkoren inom privat driven äldreomsorg är sämre än inom den kommunala.
Dessbättre har de fel, skriver Håkan Tenelius, Vårdföretagarna.

Annons

Debatt: I vår avgörs om välfärden ska vara till för dig eller riskkapitalbolagen

För Vårdföretagarnas medlemsföretag är medarbetarna nyckeln till vård och omsorg med kvalitet. I den senaste Jobbhälsobarometern, som görs av Sveriges företagshälsor, framgår det att privata vård- och omsorgsgivare genomgående har en bättre arbetsmiljö, och enligt SCB är sjukfrånvaron också lägre.

Även lönerna ligger i genomsnitt högre i de privata alternativen. Sjuksköterskor tjänar 1 800 kr mer i månaden än sina kommunala kollegor, och undersköterskor med Vårdföretagarnas kollektivavtal tjänar 500 kr mer i månaden.

När medarbetare nu har möjlighet att välja arbetsgivare stärks också villkoren för alla medarbetare i sektorn, oavsett regi. Den möjligheten vill Vänsterpartiet avveckla.

I äldreomsorgen visar undersökningar att kvaliteten i privat driven verksamhet får lika eller högre resultat som den kommunala. Socialstyrelsens senaste undersökning visar att privat drivna äldreboenden har bättre resultat på 18 av 27 kvalitetsparametrar, jämfört med kommunala äldreboenden.

Det regeringsförslag som Vänsterpartiet drivit fram innebär att företagens överskott ska begränsas till mellan noll och två procent. I praktiken innebär det tvärstopp för de privata alternativen. En sådan utveckling gynnar varken medarbetarna i omsorgen eller våra äldre.

Håkan Tenelius

näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons