Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bråttom, regeringen

Annons

Sture Nordh och Cecilia Fahlberg,

ordförande i TCO respektive Unionen, om vad som krävs för att inte hjulen ska stanna.

274 personer varslades om uppsägning i Gävleborgs län i oktober i år. Samma månad för ett år sedan var siffran 49. I november i år, fram till den 24 hade ytterligare 342 personer varslats om uppsägning i länet.

Det som sker nu sker mycket snabbt och samtidigt i Europa och USA. Rubrikerna är svarta och talar mycket hög arbetslöshet. Vi befarar för Sveriges del att siffrorna kan stiga till så många som uppemot 200 000 arbetslösa.

TCO där Unionen är det största fackförbundet hemställde i förra veckan till regeringen att vidta kraftfullaste åtgärder för att inte krisen ska drabba enskilda. Som de allra flesta experter, liksom också vi säger, är att det är absolut nödvändigt att hålla uppe efterfrågan. Det säger sig själv, människor är oroliga, alla försöker dra ner på konsumtionen och krisen förvärras.

Vi har pekat på behovet av stimulanser över hela samhällsfältet, för att inte hjulen ska stanna upp helt. Det handlar bland annat om ekonomiska stimulanser till studenter och barnfamiljer, de har stora behov av att få en bättre ekonomi. Dessutom krävs fortsatta rejäla räntesänkningar, som kommer hushåll och företag till del, omfattande utbildningssatsningar och tidigareläggning av miljö- och infrastrukturinvesteringar. Det måste göras ytterligare insatser för att få en fungerande kreditmarknad och på så sätt säkra företagens kapitalförsörjning

Vi föreslår också särskilda insatser för byggsektorn och inte minst bilindustrin vars kunnande vi inte kan tillåta gå till spillo.

Bland dessa åtgärder är en höjning av A-kassan så att fler får 80 procent av sin lön när de blir arbetslösa den helt centrala åtgärden. Den är viktig för de arbetslösa så att de inte ställs inför drastiska åtgärder som att till exempel tvingas byta boende när de förlorar jobbet. Idag ger a-kassan drygt 11 000 per månad netto som mest. Den usla ersättningen är inte bara omöjlig att leva på för de flesta arbetslösa. Den har också effekter för dem som har jobb. Det ökar deras rädsla att förlora det. När man inte kan lita på trygghetssystemen, utan får göra drastiska nedskärningar för att klara sig om jobbet förloras, då börjar ännu fler spara och dra in på utgifter, något som spär på den nu pågående krisen.

Unionen har tagit ansvar genom att se till att medlemmarna därtill har en inkomstförsäkring. Men den inkomstförsäkring som ingår i det fackliga medlemskapet är självklart avsedd som ett komplement. Det är fullständigt oacceptabelt om statsmakterna börjar krypa från det gemensamma ansvaret för individens rätt till grundläggande trygghet.

Vi har hemställt till regeringen att vidta åtgärder snabbt. Vi är inte ensamma om att se det djupa allvaret i situationen. Det är bara regeringarna i länderna som kan bryta utvecklingen och vända den djupa misströstan som finns i samhället. Det är därför vi föreslagit kraftfulla åtgärder på 30-50 miljarder kronor, 1-2 procent av vår bruttonationalprodukt. Sverige har en stark ekonomi. Den är uppbyggd för att kunna användas just i kriser som denna. Regeringen måste snabbt ge besked om att insatser kommer. Senfärdighet leder till att ännu fler blir arbetslösa och fler företag slås ut. Det är bråttom!

ordförande TCO

ordförande Unionen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons