Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att rusta ner

Vid konflikter måste målsättningen vara att undvika krig snarare än att förvänta oss krig, skriver Madeleine Hansen och Oscar Olsén, Feministiskt Initiativ Gävle

Annons

70 år har gått sedan Hiroshima och Nagasaki bombades. Fortfarande i dag fortsätter krigen och över 50 miljoner människor är på flykt världen över. Liksom FN vill Feministiskt initiativ (Fi) se att världens länder rustas ner militärt till förmån mänsklig säkerhet i form av bekämpning av fattigdom och social rättvisa. En säkerhetspolitisk satsning som bygger på förnuft och erfarenhet.

I dag vill flera allianspartier se över ett inträde i Nato. Fi anser att Sveriges traditionellt neutrala hållning bör framhållas och bevaras som en självständig styrka, trots att principfastheten kan diskuteras. Sverige har en unik position som alliansfri, då vi kan verka diplomatiskt samt bidra med bistånd och personal till krigsdrabbade områden, utan att framstå som ett land med en viss agenda. En position där vi kan göra verklig förändring.

Ett medlemskap i Nato skulle kräva att vi behöver fördubbla vår försvarsbudget, att vi plötsligt ses som militärt provocerande och att vår tradition av att vara anti-kärnvapen begravs. En tragisk utveckling som försvårar en långsiktig nedrustning och ett aktivt fredsarbete. Naturkatastrofer, kvinnor och barns utsatthet internationellt samt mänskliga rättigheter som inskränks i allt större utsträckning är reella hot idag. Ett medlemskap i Nato skulle innebära att destruktiva militärsatsningar går före förebyggande konfliklösningar.

Vid konflikter måste målsättningen vara att undvika krig snarare än att förvänta oss krig.

Madeleine Hansen, Oscar Olsén

Feministiskt Initiativ Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons