Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är ett problem att vårdcentraler går back

Om Region Gävleborgs hälsocentraler går med många miljoner kronor i underskott är det en signal om dålig ledning och styrning, skriver Peter Nordebo, L

Annons

Läser i tidningen att fem vårdföretag fått nobben i domstol när de begärt extra pengar av landstinget i Västernorrland därför att de gått med underskott. De hade tydligen hänvisat till att landstinget betalat underskotten för de hälsocentraler landstinget driver i egen regi, och då borde de enligt likabehandlingsprincipen också få extra anslag för att täcka sina underskott.

Liberalerna är positiva till att privata företag driver verksamhet åt kommuner och landsting. Men naturligtvis är det upp till företagen att se till att verksamheten går ihop. Blir det vinst ett år kan den användas till att täcka underskott ett annat.

Naturligtvis ska inte skattepengar gå till att täcka deras förluster. När kommun eller landsting upphandlar utförare av olika välfärdstjänster får vård- eller skolföretag sätta sig och räkna på hur mycket de behöver ta betalt för att göra jobbet. Den som upphandlar tar det bästa budet, där lågt pris ofta är en avgörande faktor. Sedan får företaget se till att utföra det man träffat avtal om på ett sådant vis att det inte blir förlust.

Det är inget konstigt med det. Det konstiga är att hälsocentraler i egen regi, som också har en fastställd budget för sin verksamhet, inte kan se till att verksamheten går runt.

Om Region Gävleborgs hälsocentraler går med många miljoner kronor i underskott är det en signal om dålig ledning och styrning. Det borde inte kosta mer att driva hälsocentraler med personal anställd av regionen än det kostar för en privat aktör att driva hälsocentraler med egen personal.

Landstingsledningen har uppenbarligen inte förmått att organisera arbetet i resultatenheter som tar ansvar för att driva verksamheten inom den givna budgeten. Precis som vi begär att de privata företagen ska göra!

Peter Nordebo, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons